Neways Electronics International N.V.

26 augustus 2008

Nettowinst Neways in eerste halfjaar naar EUR 1,9 miljoen

Neways heeft in lijn met de op 10 juni afgegeven verwachting (EUR 1,5 - 2,0 miljoen) in de 1e helft van 2008 een nettowinst behaald van EUR 1,9 miljoen ten opzichte van EUR 7,8 miljoen in de uitzonderlijk goede eerste helft van 2007. De lagere winst is met name het gevolg van een sterk lagere orderintake vanuit de halfgeleidersector. Omzet en orderintake vanuit andere sectoren ontwikkelen zich volgens verwachting. Mede op basis hiervan verwacht Neways, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, voor heel 2008 een nettowinst van circa EUR 3 - 4 miljoen.

Omzet en orderportefeuille
De bruto-omzet in het eerste halfjaar van 2008 daalde naar EUR 142,8 miljoen, een afname van 6%. De netto-omzet daalde eveneens met 6% naar EUR 130,0 miljoen. Met name in de laatste maanden van het eerste halfjaar liep de omzet terug door een sterke afname van het ordervolume in de halfgeleidersector. De omzetdaling van 35% in de halfgeleidersector kon slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door een hogere omzet in andere marktsectoren, zoals defensie, automotive en telecom.

Netto-omzet per marktsector

De orderportefeuille bedroeg per ultimo juni 2008 EUR 68,2 miljoen, een daling van 9% ten opzichte van ultimo december 2007 en 7% ten opzichte van juni 2007. Voor alle marktsegmenten, met uitzondering van de halfgeleidersector, heeft de orderportefeuille zich naar verwachting ontwikkeld. Resultaten
De daling van de omzet ging gepaard met een afname van de brutomarge met 7,7% naar EUR 52,9 miljoen. Als percentage van de omzet daalde de brutomarge van 41,3% naar 40,7%. Dit is toe te schrijven aan de verschuiving in de productmix.

De operationele kosten stegen met name door een toename van de loonkosten, hogere huisvestingskosten en eenmalige kosten in verband met de verhuizing naar nieuwe productielocaties in Leeuwarden en Kassel. Mede als gevolg van de instelling van een minimum loondrempel (CAO) in Nederland zijn de loonkosten met circa 6% gestegen. Deze stijging kon slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door efficiencyverbeteringen. Daarnaast heeft de omzetdaling geleid tot onderbezetting. Daar waar noodzakelijk is binnen de organisatie ingegrepen en het kostenniveau aangepast aan het lagere activiteitenniveau. Zo is onder meer de inhuur van derden sterk teruggebracht. Effecten van dergelijke maatregelen worden in de regel twee maanden na daling van de omzet zichtbaar in de resultaten. De totale operationele kosten namen toe met 6% tot EUR 49,0 miljoen. Het bedrijfsresultaat daalde hierdoor met 65% naar EUR 3,9 miljoen, wat zich vertaalt in een operationele marge van 3,0%. De winst voor belasting kwam uit op EUR 2,9 miljoen, een daling van 72% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De rentekosten namen toe met 43% vanwege het hogere kapitaalbeslag en een stijging van de rentevoet. De effectieve belastingdruk bedroeg 32%, ten opzichte van 25% in de eerste helft van 2007. De toename is met name het gevolg van de gerealiseerde verliezen in Slowakije. De nettowinst kwam hierdoor uit op EUR 1,9 miljoen.

Belangrijke operationele ontwikkelingen
In het afgelopen halfjaar is sterk geïnvesteerd in de Neways-organisatie. Naast de gebruikelijke investeringen in machines en test equipment, betroffen dit in de eerste helft van 2008 ook investeringen in nieuwe productievestigingen. Zo is na een uitgebreide voorbereiding bij Neways Leeuwarden de verhuizing naar een nieuwe productievestiging in Leeuwarden gerealiseerd. Dit heeft geresulteerd in een optimale inrichting van de productie en logistieke processen, waarmee de steeds hogere kwaliteitseisen beter kunnen worden gewaarborgd en die bovendien beter aansluit bij de toenemende technologische complexiteit van de componenten en systemen. Daarnaast is bij Neways Electronics Production in Kassel een moderne productievestiging gerealiseerd. Met de verhuizing en ingebruikname van deze nieuwe productiefaciliteit is het productie- en logistiek proces meer transparant en efficiënt geworden en voldoet dit proces op alle fronten aan wensen en eisen die klanten stellen. Om de positionering van Neways als one-stop-provider verder te versterken is aan het begin van het jaar de laatste werkmaatschappij overgegaan op de Neways naam. Evic Electronics is per 1 januari 2008 omgedoopt tot Neways Electronics Echt. Goede voortgang is in de eerste helft van 2008 gemaakt met het verder terugdringen van het aantal leveranciers. Neways werkt in toenemende mate met 'preferred suppliers'. Hierdoor zijn het afgelopen jaar betere inkoopcondities verkregen. In de eerste helft van 2008 is het aantal toeleveranciers verder teruggebracht tot ca. 900 en is ook de componenteninkoop in Azië verder uitgebreid. Het gemiddeld aantal medewerkers (FTE's) van Neways bedroeg in de eerste helft van 2008 2.236. Door aan de ene kant een toename van het aantal hoger opgeleide medewerkers, zoals ontwikkelaars en engineers en aan de andere kant een sterk verlaagde externe inhuur is het gemiddeld aantal medewerkers in West-Europa per saldo gedaald met 2,6% naar 1.347. In Oost-Europa en China bleef het aantal medewerkers met 889 min of meer stabiel. Ongeveer 40% van het totaal aantal Neways-medewerkers is actief in Oost-Europa en China.

Financiële positie
De financiële positie van Neways blijft onveranderd sterk. In de eerste helft van 2008 is, ondanks toevoeging van de winst en de omzetting van de converteerbare achtergestelde obligatielening in aandelen, door de dividenduitkering het eigen vermogen per saldo licht gedaald met 2% tot EUR 48,0 miljoen. De solvabiliteit (garantievermogen / totaal vermogen) kwam per ultimo juni 2008 uit op 42,0% (ultimo 2007: 43,9%). Gecorrigeerd voor belastinglatentie en goodwill nam de solvabiliteit af van 42,8% naar 40,6%. Naar verwachting zal de solvabiliteit ultimo 2008 boven de 40% uitkomen. De afname van het garantievermogen is deels gecompenseerd door verkorting van de balans met 2,3%. Door de afbouw van crediteuren en overige kortlopende schulden steeg het werkkapitaal met 13% tot EUR 54,7 miljoen. De voorraad nam licht toe. Onverwacht sterke planverlagingen van diverse klanten hebben tijdelijk een voorraadverhogend effect. Mede hierdoor kwam de omloopsnelheid gemeten in dagen van de omzet ultimo juni 2008 uit op 76 dagen (ultimo juni 2007 72 dagen).) De omloopsnelheid van debiteuren nam licht toe tot 51 dagen (ultimo juni 2007: 49 dagen). Door de nieuwe productievestigingen bij Neways Leeuwarden en Neways Electronics Production lag het investeringsniveau in het 1e halfjaar van 2008 met EUR 4,1 miljoen net als in de eerste helft van 2007 (EUR 4,8 miljoen) op een hoog niveau. Gecombineerd met een stijging van het werkkapitaal, door afbouw crediteuren en overige schulden, heeft dit geresulteerd in een negatieve netto cashflow van EUR 6,2 miljoen. In de eerste helft van 2007 bedroeg de negatieve netto cashflow EUR 7,5 miljoen. Naar verwachting zal de netto cashflow in de 2e helft van 2008 weer positief zijn. De rentedragende schulden zijn toegenomen van EUR 13,0 miljoen per ultimo 2007 tot EUR 22,0 miljoen per ultimo juni 2008 door de negatieve cashflow en de uitkering van dividend (EUR 4,4 miljoen). De schuld/EBITDA ratio kwam uit op 1,2 (per ultimo 2007: 0,5) en de rentedekking daalde naar 7,3 ten opzichte van 12,1 per ultimo 2007, waarmee de financiële slagkracht ruim voldoende blijft. Ontwikkelingen na balansdatum
Begin juli is overeenstemming bereikt over de overname van i-Products. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en engineering van hoogwaardige elektronische componenten en systemen. De overname past in het streven van Neways om de ontwikkeltak te versterken en daarmee het one-stop-provider concept verder vorm te geven. i-Products is gevestigd in Leende (Nederland) en telt 15 ontwikkelaars en engineers. Het bedrijf zal worden geïntegreerd met het ontwikkelbedrijf Neways Technologies in Son.

Vooruitzichten
Neways zal de organisatie in de tweede jaarhelft blijven aanpassen aan het onzekere economische klimaat en de daaraan gerelateerde ontwikkeling van de vraag in de EMS (Electronic Manufacturing Services)-markt. De tweede jaarhelft zal in het teken staan van het doorvoeren van verdere efficiency verbeteringen en kostenbesparingen. Het blijft voor Neways een strategische prioriteit om stap voor stap de organisatie zodanig in te richten dat de rendementontwikkeling meer stabiel wordt voor marktfluctuaties. Daarnaast zal in lijn met de strategie het one-stop-provider concept verder worden uitgebouwd om beter te kunnen inspelen op de veranderende marktvraag. In dit kader is in juli de overname bekend gemaakt van i-Products, waarmee de ontwikkel- en engineering capaciteit van Neways verder is versterkt. Voor de tweede helft van 2008 wordt uitgegaan van een tijdelijk lagere vraag, met name vanuit de halfgeleidersector. Mede op basis van de orderportefeuille per ultimo juni verwacht Neways, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, voor heel 2008 een nettowinst van circa EUR 3 - 4 miljoen.

Bijlagen:

Geconsolideerde winst & verliesrekening
Geconsolideerde balans
Geconsolideerd overzicht van de kasstromen
Overzicht mutaties eigen vermogen moedermaatschappij Aanvullende gegevens

Neways Electronics International N.V. (Neways) is een internationale onderneming actief op de EMS (Electronic Manufacturing Services)-markt. Neways biedt haar klanten maatoplossingen voor de complete productlevenscyclus (van productontwikkeling tot after-sales service) van zowel elektronische componenten als complete (box-build) elektronische besturingssystemen. Neways opereert in een niche van de EMS-markt en richt zich daarbij met name op kleine tot middelgrote specialistische series waarbij kwaliteit, flexibiliteit en time-to-market een cruciale rol spelen. Producten van Neways worden onder meer toegepast in de halfgeleider-, medische, automotive en defensie-industrie. De onderneming heeft werkmaatschappijen in Nederland, Duitsland, Slowakije en China met in totaal ongeveer 2.250 medewerkers. In 2007 werd een netto-omzet gerealiseerd van EUR 281 miljoen. Neways heeft een notering aan Euronext Amsterdam (symbool: NEWAY).