Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 26 augustus 2008

Leegstand winkels dreigt in
achterstandswijken

RND pleit voor pakket onorthodoxe maatregelen: belasting (OZB) vrijstelling en omzethuur

Door overbewinkeling in Nederland dreigen winkels in achterstandsbuurten de komende jaren het eerst te verdwijnen. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt dat winkels in deze buurten een belangrijke rol spelen. Bij het vertrek van winkels gaat de leefbaarheid nog verder achteruit. De RND pleit daarom voor onorthodoxe maatregelen om ervoor te zorgen dat ondernemers in slechte buurten kunnen blijven.

Winkels zijn de afgelopen jaren een geliefd commercieel vastgoedobject geworden, waarmee vastgoedpartijen veel geld verdienen. Dat is een belangrijke reden waarom de afgelopen tien jaar 10 miljoen m2 winkelruimte is gebouwd. Nederland beschikt daardoor inmiddels over ca. 27 miljoen m2 winkelruimte en is structureel `overbewinkeld'.

Als gevolg van de overbewinkeling staan de rendementen van winkeliers onder druk en dreigen winkels op slechte locaties de komende jaren te moeten sluiten. Dit wordt versterkt door teruglopende consumentenbestedingen. Het gevolg van leegstand is minder klantenloop voor de winkeliers die achterblijven: een neerwaartse spiraal die moeilijk te stoppen is. De één na de andere winkel vertrekt en er ontstaat nog meer leegstand waardoor niet meer met voldoende rendement kan worden geïnvesteerd door de winkelier.

De RND wil dat de overheid en vastgoedeigenaren het ondernemen in achterstandsbuurten stimuleren. Zo moeten winkels worden vrijgesteld van belastingen (OZB) zodat zij vervolgens kunnen investeren in de winkel of het winkelgebied. Daarnaast moeten verhuurders van winkelpanden gaan werken met variabele huurprijzen: omzetgerelateerde huur. In slechte tijden blijft de huur beperkt, eigenaren worden bovendien gestimuleerd om extra te investeren in winkelgebieden. Omzethuur wordt in Nederland nog niet gebruikt, terwijl dit in Engeland succesvol wordt toegepast.

CBS cijfers 2008
De recente cijfers van het CBS over de teleurstellende consumentenbestedingen in het tweede kwartaal 2008 zijn volgens de RND een goede aanleiding om deze Engelse praktijk van omzethuur snel in Nederland te introduceren. Het geeft de detailhandel lucht als de conjunctuur tegenzit, maar ook als er bijvoorbeeld planschade optreedt als de gemeente besluit om de bestrating voor de winkel tijdelijk open te breken of parkeerplaatsen te schrappen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.