Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt onafhankelijkheid mensenrechtencommissaris

26 aug 2008 | De Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens moet in staat blijven volledig onafhankelijk haar werk te doen. Dat zei minister Verhagen maandag in een kennismakingsgesprek met Navanethem Pillay, die op 1 september door de Verenigde Naties in deze functie zal worden benoemd.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) verzekerde de nieuwe Hoge Commissaris dat Nederland haar werk zowel politiek als financieel blijft steunen. "Uw Kantoor levert een onmisbare inhoudelijke bijdrage aan de beraadslagingen van de Mensenrechtenraad én aan de uitwerking daarvan," aldus Verhagen. "Nederland staat klaar om daarbij te helpen."

De minister benadrukte dat hij zich zal verzetten tegen pogingen om de Hoge Commissaris onder zeggenschap van de Mensenrechtenraad te brengen. Nederland vindt dat de Hoge Commissaris onafhankelijk moet opereren om schendingen van mensenrechten snel aan de orde te kunnen stellen.

Pillay verdiende haar sporen op het gebied van de mensenrechten als advocaat ten tijde van de apartheid in Zuid-Afrika. Op dit moment is Pillay rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Kantoor voor de Hoge Commissaris is in 1993 ingesteld door de VN-Wereldconferentie voor Mensenrechten. De Hoge Commissaris heeft opdracht mensenrechtenschendingen te voorkomen, het respecteren van alle mensenrechten te bevorderen en de VN-instelling op het gebied van mensenrechten te stroomlijnen en coördineren.

Mensenrechten hebben een centrale plaats in het Nederlands buitenlands beleid. Met een vrijwillige bijdrage van ruim vijf miljoen euro per jaar is Nederland een van de grotere vrijwillige donoren van het Kantoor voor de Hoge Commissaris.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Dossier Nederlands mensenrechtenbeleid Externe link