Corio


P E R S B E R I C H T

Corio koopt winkelcentrum project in Tarsus (Turkije)

Utrecht, 25 augustus 2008

Corio heeft winkelcentrum Tarsus aangekocht, een project van 25.000 m² BVO in de stad Tarsus in de provincie Mersin. Tarsus ligt in het oostelijke Middellandse-Zeegebied van Turkije. In samenwerking met de ACTEEUM-groep (hierna: `ACTEEUM') zal een winkelcentrum worden ontwikkeld van circa 25.000 m² BVO, waarvoor toestemming binnen het bestemmingsplan is verkregen. De totale investering in winkelcentrum Tarsus zal ca. 50 miljoen bedragen en het nettoaanvangsrendement bij oplevering is minimaal 8%, wat in overeenstemming is met Corio's andere investeringen in Turkije. Het winkelcentrum zal naar verwachting in 2011 opengaan. Deze transactie is in lijn met de strategie van Corio om haar positie in Turkije te versterken; winkelcentrum Tarsus wordt Corio's elfde winkelcentrum in Turkije.

Locatie
Winkelcentrum Tarsus ligt in de stad Tarsus, een belangrijke stad in de provincie Mersin, in het zuidelijke deel van Turkije langs de Middellandse-Zeekust tussen Adana en Antalya. Tarsus ligt op 25 km van de binnenstad van Mersin en op 40 km van Adana. De bereikbaarheid en zichtbaarheid van het winkelcentrum zijn zeer goed. Vanuit de verschillende delen van Tarsus is het maximaal 10 minuten rijden naar het winkelcentrum. Volgens de volkstelling van 2007 wonen er 319.000 mensen in Tarsus, van wie 229.000 in het stadscentrum. De Adana Boulevard, die langs het zuidelijke deel van het terrein loopt, wordt door een aantal belangrijke openbaarvervoerslijnen gebruikt, wat het winkelcentrum gemakkelijk bereikbaar maakt per openbaar vervoer en auto. Tarsus is een welvarend commercieel centrum met landbouw en textiel, en het bewerken van deze grondstoffen voor de export, als belangrijkste inkomstenbronnen. Andere belangrijke activiteiten betreffen het produceren van landbouwmachines en reserve-onderdelen, baksteen en keramiek.

Het project
Het centrum wordt het eerste winkelcentrum in de stad, met een totale BVO van ca. 25.000 m2. Volgens de planning krijgt het winkelcentrum twee winkelvloeren en ondergrondse parkeergelegenheid voor ca. 800 auto's. Trekkers van het winkelcentrum worden een hypermarkt en een elektronicawinkel. Een sterk zogenaamd `food court' en een bioscoop vormen de recreatiecomponent.

De transactie
Het project zal worden ontwikkeld door ACTEEUM als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst tussen Corio en ACTEEUM, met de optie voor Corio om een aantal winkelcentra te verwerven voor een totaal investeringsbedrag van ca. 300 miljoen. Deze projecten zullen zich bevinden in steden in Turkije met 150.000 ­ 400.000 inwoners. De projecten zijn centraal gelegen, in primaire verzorgingsgebieden, prominent zichtbaar en goed bereikbaar. Het Tarsus project wordt volledig eigendom van Corio, ACTEEUM krijgt een ontwikkelingsvergoeding en deelt in de middellange termijnresultaten na drie operationele jaren boven een vooraf vastgestelde rendementseis voor Corio. Het verhuren van de projecten zal op basis van een gezamenlijke inspanning plaats vinden en Tarsus, 25 augustus 2008 1/2

vanaf de oplevering zullen de winkelcentra door Corio worden beheerd. Tarsus is het tweede project op grond van deze overeenkomst, na Malatya (gepubliceerd op 8 mei 2008).

ACTEEUM
ACTEEUM is een groep van zelfstandige bedrijven in vastgoedontwikkeling en assetmanagement en werkt voor professionele investeerders in opkomende markten, met de nadruk op retailvastgoedprojecten in Turkije, de Oekraïne en Georgië. ACTEEUM is gevestigd in Jersey/de Kanaaleilanden en heeft kantoren in Amsterdam, Istanbul, Kiev en Tbilisi. Incusief Tarsus is ACTEEUM betrokken bij de ontwikkeling van acht winkelcentra in Turkije.

Perspectief
"Tarsus is een van de weinige plaatsen in het oostelijke Middellandse-Zeegebied waarvan de rijke geschiedenis tot 3.000 jaar terug getraceerd kan worden. Tarsus is een bekend commercieel knooppunt en marktcentrum zonder winkelcentrum. Corio en ACTEEUM zullen daar binnenkort verandering in brengen op een locatie in het stadscentrum die geschikt is voor het eerste winkelcentrum van deze welvarende mediterrane stad. De uitbreiding van Corio in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, die begon met Iskenderun en nu Tarsus bereikt, zal de waarde van Corio's Turkse portefeuille doen toenemen." zegt Koray Ozgul, CEO van Corio Turkije.

Corio in Turkije
Tarsus is het elfde winkelcentrum van Corio in Turkije. Corio's eerste en grootste investering is haar 46,92% belang in het Akmerkez winkelcentrum in Istanbul (2005). Ada winkelcentrum in Adapazari opende in november 2007, Teras Park in Denizli opende in april 2008 en 365 in Ankara in mei 2008. Andere ontwikkelingen zijn Tekira in Tekirdag (2009), Akkoza in Istanbul (2010), Anatolium in Bursa (2010), Malatya winkelcentrum in Malatya (2010), Iskenderun winkelcentrum in Iskenderun (2010) en Akasya (Acibadem) winkelcentrum in Istanbul (>2011).

Variabele pijplijn
De verwerving van winkelcentrum Tarsus is op voorwaarde van goedkeuring door de Turkse Mededingingsautoriteit. Wanneer deze transactie wordt goedgekeurd, zal het project worden overgebracht van de variabele pijplijn naar de vaste pijplijn.

Winkelcentrum Tarsus

Totale BVO: ca. 25.000 m²
Foodcourt en bioscoop 2.200 m², hypermarkt, belangrijkste publiekstrekkers (elektronica) en overige 9.800 m². Oplevering: eerste helft 2011
Type: regionaal winkelcentrum
Parkeergelegenheid: ca. 800 parkeerplaatsen
Investeringsbedrag: ca. 50 miljoen

Profiel Corio
Corio is één van de grootste beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen met een focus op retail in Europa. Corio's portefeuille van 7,0 miljard bestaat voor 84% uit winkelcentra in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. Corio voert het management van haar winkelcentra in eigen beheer uit. Corio is genoteerd op Euronext Amsterdam (aandelen en 3-, 6-, 9- en 12-maandenopties), Euronext Parijs en is opgenomen in de belangrijkste indexen: Euronext100 en AEX. Voor meer informatie, zie onze website: www.corio-eu.com.