Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 26 augustus  |
|2008                                              |


1. Landgoed
GS antwoorden op vragen van de SP-fractie over het oprichten van een landgoed en het aanleggen van een eendenkooi in het gebied Vlagheide in Schijndel, dat deze projecten worden beoordeeld nadat de gemeente Schijndel een verklaring van geen bezwaar heeft aangevraagd.

2. De Heus
Op vragen van de SP-fractie over de eventuele verplaatsing van de productie van het mengvoederbedrijf De Heus uit Den Bosch laten GS weten dat zij daarover geen concrete afspraken met het bedrijf hebben gemaakt. Desgevraagd schrijven GS dat zij van De Heus geen signalen hebben ontvangen dat het bedrijf de intentie heeft meerdere vestigingen tot één nieuwe vestiging samen te voegen en daarvoor medewerking vraagt. GS voegen daaraan toe dat indien gemeenten, in samenwerking met een bedrijf, daartoe een verzoek indienen GS te allen tijde bereid zijn mee te werken aan een oplossing.

3. Zuinig ruimtegebruik
Metingen laten zien dat gemeenten zich meer inspannen om zuinig ruimtegebruik te stimuleren. Dit schrijven GS als antwoord op vragen van de Brabantse Partij over zuinig ruimtegebruik op bedrijventerreinen. Meer specifieke gegevens over het aanbod en de uitgifte van bedrijventerreinen worden eind 2008/begin 2009 gepubliceerd.

4. Groene Woud
GS hebben vragen van D66-Statenlid M. Lestrade over de nieuwe streekorganisatie het Groene Woud /de Meierij beantwoord. Deze nieuwe organisatie neemt uitvoerings- en adviseringstaken over van de reconstructiecommissie Meierij, het Bestuurlijk Platform Het Groene Woud en het Innovatieplatform Duurzame Meierij.

5. Oude stortplaatsen
De provincie wil samen met buitenlandse partners oude stortplaatsen selecteren en deze aan de hand van Europese subsidie hergebruiken. Een aanvraag voor Interreg-subsidie wordt voorbereid. Binnen het zogenoemde SufalNet hebben 21 organisaties uit 12 verschillende lidstaten de afgelopen drie jaar ervaringen uitgewisseld op het gebied van oude stortplaatsen.

6. Externe Veiligheid
De provincie roept de gemeenten Oosterhout, Oirschot, Sint-Oedenrode en Vught op om alsnog een beleidsvisie Externe Veiligheid op te stellen. Dat blijkt uit antwoorden van GS op vragen van Provinciale Staten over genoemde beleidsvisie.

7. Afvalmining
GS sturen een notitie naar de statencommissie Ruimte en Milieu over ontwikkelingen rond afvalmining en hergebruik van voormalige stortplaatsen. De aandacht gaat vooral uit naar hergebruik van oude stortlocaties, omdat afvalmining veelal niet haalbaar blijkt te zijn.

8. Uitvoeringsprogramma jeugd
Het ontwerp-uitvoeringsprogramma 2009 Jeugd is door GS vastgesteld. Hierin staan de doelstellingen voor volgend jaar. Zo wil men bij Bureau Jeugdzorg o.a. het professionaliseringstraject en het beter afstemmen van werkprocessen afronden. Ook wordt gewerkt aan een betere aansluiting tussen de veiligheidshuizen en de Centra voor jeugd en Gezin en zal de samenwerking met de zorgsector worden versterkt.
Het ontwerpplan ligt ter inzage en wordt opgestuurd aan belanghebbenden.

9. IPO
Een samenwerkingsverband als het IPO (Inter provinciaal overleg) is voor GS onontbeerlijk. Dat schrijven GS in een notitie, waarin zij - op verzoek van de commissie Bestuur en Middelen - ingaan op nut en noodzaak van het IPO. GS realiseren zich dat een dergelijk samenwerkingsverband kan uitgroeien tot een bureaucratisch moloch. Dit vraagt alertheid van alle partijen, aldus GS in een notitie aan de commissie.

10. Groene daken
Groene daken en gevels bieden kansen voor biodiversiteit, water, energie en luchtkwaliteit. Daarom wil de provincie samen met Brabantse gemeenten een gezamenlijke ambitie vaststellen. Verder is het onder meer belangrijk om locale, kleinschalige initiatieven op te schalen. Dat blijkt uit de rapportage Innovatief groen in Brabant, die GS naar de statencommissie Ruimte en Milieu hebben gestuurd.

11. Startnotities
GS willen aan de hand van werksessies komen tot twee startnotities: Structuurvisie ruimtelijke ontwikkeling en Verordening Ruimte. In december 2008 zullen PS deze moeten vaststellen. GS informeren de commissieleden van Ruimte en Milieu over de planning en de rolverdeling tussen GS-PS.

12. Museum voor Regilieuze Kunst
Gedeputeerde Staten informeren de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur over de stand van zaken inzake het Museum voor Religieuze Kunst.


13. Wachtlijsten Jeugdzorg
Het aantal kinderen in de provinciale jeugdzorg is in de eerste helft van dit jaar met 4 procent gestegen. De wachtlijst van cliënten die langer dan negen weken op zorg wachten, is toegenomen van 500 naar 600. Belangrijkste oorzaak: cliënten verblijven langer in de zorg en ontvangen meer zorg.
De verwachting is dat genoemde wachtlijst ondanks allerlei inspanningen voor eind 2008 niet volledig is weg te werken. Met zorgaanbieders zijn de afspraken voor 2008 aangepast. Zo is de financieringswijze voor ambulante hulp aangepast: tot nu toe werd deze hulp gefinancierd op basis van het aantal gereliseerde uren maar op basis van nieuwe afspraken zal financiering op basis van het gemiddelde aantal uren plaatsvinden.

14. Samen Leven
GS hebben een overzicht gemaakt van de beleidsambities op het gebied van Samen Leven (zorg en welzijn) en de kosten daarvan. De provincie gaat de komende jaren mee-investeren in een adequate sociale infrastructuur, goede voorbeelden verspreiden en maatschappelijke innovatie stimuleren.

15. Openbaar vervoer
GS hebben een Startnotitie Basisvoorzieningenniveau en toetsingskader openbaar vervoer vastgesteld. Daarmee kan de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een kaderstellende discussie voeren.

16. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Maasdonk voor de bouw van een loods aan de Nieuwe Kampen 12-14 te Vinkel; de gemeente Landerd voor de bouw van een bedrijfsruimte bij een bestaand autobedrijf aan de Rijksweg 22; de gemeente Aalburg voor het realiseren van een werktuigenberging/loods aan de Kasteellaan 3; de gemeente Loon op Zand voor de aanleg van parkeerplaatsen bij de Efteling; de gemeente Tilburg voor het samenvoegen van 2 panden tot 1 kantoorpand aan de Ringbaan West 304-306; de gemeente Zundert voor de realisatie van een woongebouw op jeugdzorgcomplex aan de Bredaseweg 48 te Rijsbergen; de gemeente Someren voor het oprichten van een clubgebouw op de hoek Kerkendijk/Kraaiendijk; de gemeente Heeze-Leende voor het oprichten van een mestvergistingsinstallatie aan de Vlaamseweg 17; de gemeente Rucphen voor een ruimte voor ruimte woning aan de Bernardstraat ong.; de gemeente Tilburg voor de realisatie van een zorgwoning aan de Ringbaan West 225; de gemeente Breda voor de verbouw van een agrarisch bedrijf tot zorgboerderij aan de Sprundelsebaan 60; de gemeente Asten voor het restaureren van een woonboerderij ter plaatse van Behelp 2 te Heusden.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Zundert voor een 2e bedrijfswoning aan de Overasebaan 31; de gemeente Eindhoven voor de interne verbouwing van een pand aan de Speelheuvelweg 8 ten behoeve van een vuurwerkbewaarplaats.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Schoolstraat Noord Drunen en het bestemmingsplan Castellum Oud Heusden van de gemeente Heusden, hebben gedeeltelijk goedkeurng verleend aan het bestemmingsplan Stratum binnen de Ring 2007 van de gemeenten Eindhoven en hebben ingestemd met de zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Made-Ooost van de gemeente Drimmelen.


---- --