Erasmus MC


---

Ernstig zieke patiënt roept overheid op verantwoordelijkheid...

Nico Heijmer, asbestkankerpatiënt, wil dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en geld beschikbaar stelt voor de verdere ontwikkeling van een behandelmethode tegen asbestkanker. Zelf nam Heijmer het initiatief met een gesponsorde fietstocht naar Santiago de Compostella. Dinsdag 26 augustus overhandigde hij in zijn woonplaats Diepenheim een cheque van EUR 21.500 namens de gulle gevers aan de Stichting Asbestkanker ten behoeve van onderzoek van het Erasmus MC.

Trots
Vlak voor de geplande datum van vertrek deden zich bij Nico Heijmer medische complicaties voor. Hij fietste nadien een aantal etappes tot in België, maar heeft als gevolg van zijn ziekte niet de mogelijkheid de fietstocht te voltooien. "De reacties die ik nog dagelijks ontvang, zijn overweldigend. Ik ben er heel dankbaar voor. Ze komen uit alle delen van het land, zelfs uit het buitenland. Ik ben er trots op dat ik vandaag deze cheque mag overhandigen namens alle gevers", aldus Nico Heijmer. De onderzoekers van de afdeling Longziekten van het Erasmus MC zijn verheugd over het initiatief en het enthousiasme van Nico Heijmer en dankbaar voor de gift.

Prognose
In Nederland neemt het aantal patiënten dat aan asbestkanker overlijdt jaarlijks toe. Dit komt omdat er vele tientallen jaren kunnen zitten tussen het moment van blootstelling aan asbest en het ontstaan van de eerste symptomen. Veel mensen zijn in het verleden blootgesteld aan asbest. De prognose van de ziekte is slecht: 15% van de patiënten is één jaar na de diagnose nog in leven. Een goede therapeutische behandeling is er niet. Het Erasmus MC werkt al jaren aan een betere behandeling van de ziekte met minder bijwerkingen, via het activeren van het afweersysteem. De onderzoekers waarschuwen echter voor te hoge verwachtingen van patiënten op dit moment. Er zijn nog jaren van intensief onderzoek nodig om tot betere en hopelijk effectieve behandelingen te komen.

Initiatief
Voor dat onderzoek is hard geld nodig. De overheid zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen en het onderzoek een impuls geven. Ook Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik heeft grote bewondering voor het initiatief van Nico Heijmer. "Ik hoop van harte dat politieke partijen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen. Naast geld voor asbestsanering, moet er ook geld beschikbaar komen voor de ontwikkeling van een behandelmethode tegen deze verschrikkelijke ziekte. Ik maak me er sterk voor dat het initiatief van Nico Heijmer niet onopgemerkt blijft in Den Haag".

Vlnr: Dr. Joost Hegmans, onderzoeker afdeling Longziekten Erasmus MC, Nico Heijmer en Jan van Rijckevorsel, initiator Stichting Asbestkanker

Bijdrage storten
Mensen die een bijdrage willen storten ten bate van de ontwikkeling van een behandelmethode kunnen dat uiteraard nog doen, op rekening nummer 67.41.49.041, ten name van Nico Heijmer in Diepenheim, onder vermelding van 'gift onderzoek asbestkanker'.
Nadere informatie: www.asbestkanker.info.

Publicatiedatum :27-08-2008