Symposium: Professionele aanraking in zorg en welzijn


DEURNE, 20080826 -- Een symposium met zeer gerenommeerde gastsprekers zoals; * prof. Miquel Angel Diego, Touch Research Intistute in Miami, Florida. * Prof. Kerstin Uvnäs Moberg, Karolinska Institute Stockholm, Zweden * Gunilla Birkestad, grondlegster van Tactiel Stimulering, Zweden * Maj Berg, B-verpleegkundige , Zweden * Ruud Loeffen, universiteit Sittard

De onderwerpen die behandeld worden:
* de huid, de tastzin, de hersenen
* wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van aanraking- en massagemethoden
* de effecten van oxytocine en het belang van aanraking
* de biochemische factor in het menselijk gedrag
* Het belang van professionele aanraking in de zorg en welzijn.
* Forum.



Vragen, thema's zullen door een forum behandeld worden; er kan in het engels vertaald worden. (svp vooraf mailen naar info@School-Of-Touch.nl)


In de lunchpauze zijn er een aantal stands te bezoeken, om een indruk krijgen van wat er op het gebied van relevante aanrakingsmethoden/massage in Nederland al ontwikkeld is.
Achtergrondinformatie
De Internationale Touch Day is vorig jaar in Zweden en Japan geïntroduceerd, om het belang van aanraking en aanrakingsmethoden kenbaarder te maken.

De School of Touch Nederland is gespecialiseerd in o.a. Tactiel Stimulering, en werkt samen met de School of Touch Zweden (Skola för Beröring). Tactiel Stimulering is een gestructureerde aanrakingsmethode waarbij de tastreceptoren in de huid gestimuleerd worden waardoor in de hypofyse het hormoon Oxytocine aangemaakt wordt.

Naar de werking van dit hormoon en de effecten van aanraking is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, o.a. in Engeland, Amerika, en Zweden. Enkele voorbeelden:
* In het Touch Reseach Institute (TRI) o.l.v. dr. Tiffany Field, auteur van het boek `Touch Therapy' (recent vertaald onder de titel `Aanrakingstherapie'). Bij onderzoek ondervond men dat prematuren die 3 keer per week gemasseerd/aangeraakt werden, 6 weken eerder uit het ziekenhuis konden gaan: zij groeiden sneller en de spijsvertering werkte beter dan bij de prematuren die geen massage kregen.
* Ook verrichtte het TRI een wetenschappelijk onderzoek naar stoelmassage in bedrijven met als conclusie dat daar het ziekenverzuim af nam.
* Een Engelse universiteit had concludeerde na onderzoek dat autistische kinderen socialer reageerden en minder angstig werden na een intensieve aanrakingstherapie.
* In Zweden heeft prof. Kerstin Uvnäs Moberg, veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en de effecten van Oxytocine, waaruit blijkt dat o.a. lichte aanraking de aanmaak tot dit hormoon stimuleert.

In Nederland wordt al jarenlang op professionele manier gewerkt met aanraking, zoals stoelmassage binnen bedrijven, onderlinge kindermassage op scholen, massage- en aanrakingsmethoden binnen zelfstandige praktijken of instellingen.
Er zijn verschillende beroepsopleidingen voor massage en aanraking.

De School of Touch heeft als speerpunten o.a.:
* de effecten van aanraking- en massagemethoden meer bekendheid te geven en als ondersteuning, zintuiglijke intergratie of aanvullend in te laten zetten bij zorg en welzijn voor mensen.
* Daarnaast zoekt de School of Touch samenwerking met andere opleidingen en behandelaars, om een gezamenlijke beroepenverenging op te richten, zich zo samen te sterken voor erkenning.
* In Nederland wetenschappelijk onderzoek te starten naar de effecten van aanraking- en massagemethoden.

Dit symposium is tot stand gekomen door samenwerking met verschillende organisaties, waarin het nastreven van samenwerking al naar voren komt.
Door aanwezig te zijn bij dit symposium wordt u uitgebreid geïnformeerd over professionele aanraking in de zorg en kan u ook (kritische) vragen stellen aan de deskundigen.
Dus bent u werkzaam als arts, wetenschappelijk onderzoeker in de fysiologie, zorgmanager, fysiotherapeut, gedragsdeskundige, psycholoog, creatief therapeut, psychiater, zorgverzekeraar, massagetherapeut, verpleegkundige, groepsbegeleider, werkzaam in de palliatieve zorg, etc., schrijf u dan in voor het symposium! : info@school-of-touch.nl

De kosten bedragen ¤175,00 per persoon inclusief lunch, drankjes, en een informatie-tas.
Na uw inschrijving ontvangt u een factuur en na betaling ontvangt u een bevestigingsbrief met routebeschrijving, informatie voor eventuele overnachting.
Een programmaboekje wordt u van tevoren toegestuurd.

Stuur deze informatie door aan collega?s die belangstelling of baat kunnen hebben bij dit symposium.

Tot ziens op het symposium op 15 oktober as.!

Locatie: Conferentie Hotel Willibrordhaeghe, Deurne (N.BR.) Datum: 15 oktober 2008 Tijd: 10:00-18:00 Taal: Engels Kosten: ¤ 175,= (incl. lunch) Inschrijving: info@School-Of-Touch.nl
Met vriendelijke groet,


Willfred de Ligny en Emmy Jansen





Ingezonden persbericht