Gemeente Hoorn


Gemeenteraad spreekt 26 augustus over concrete invulling Oostereiland

8 augustus 2008 - College presenteert varianten voor voormalig gevangeniscomplex De gemeenteraad van Hoorn spreekt in commissieverband op 26 augustus over de concrete invulling van Oostereiland. Er ligt een rapport met drie varianten en twee subvarianten. Twee daarvan hebben de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders. In deze varianten komen in het zogenoemde alkovengebouw het Museum van de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een toeristisch informatiecentrum en een ontwerpcentrum.

De tweede voorkeursvariant is de subvariant hiervan: in de kap van het alkovengebouw komen nog twee woningen. In de andere delen van het voormalige gevangeniscomplex is ruimte voor een hostel of leer-werkbedrijf, woningen en een havenwinkel.

De verschillende varianten zijn uitgewerkt in het rapport Er is licht aan de horizon; de functionele invulling van Oostereiland. Het rapport is het resultaat van gesprekken met een groot aantal organisaties over hun wensen en mogelijkheden.

Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat drie bureaus op het gebied van architectuur, interieur en stedenbouw interesse hebben om op Oostereiland gezamenlijk een ontwerpbureau te starten. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een aantal musea in Hoorn en Filmhuis Hoorn zich graag op Oostereiland willen vestigen.

Samenwerken De voorkeur van het college gaat uit naar de variant waarbij het in alkovengebouw het Musuem van de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een Ontwerpcentrum en een toeristisch informatiecentrum komen. Voor het college heeft daarbij meegewogen dat deze partijen enthousiast zijn. Zij willen met elkaar samenwerken en gaan uit van gemeenschappelijke voorzieningen. Een voordeel van deze variant is bovendien dat niet alle culturele functies uit de binnenstad verdwijnen. Dit in tegenstelling tot de variant waarbij het alkovengebouw vrijwel geheel wordt bestemd voor drie musea en andere expositieruimte. In de derde hoofdvariant zou er op de binnenplaats tegen het alkovengebouw nieuwbouw komen, waardoor zowel het Museum van de Twintigste Eeuw als de Filmzaal ruimer in hun jas komen te zitten. Probleem is echter dat de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschappen en monumenten grote bezwaren heeft tegen nieuwbouw.

Zodra de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over de voorkeursvariant, worden de plannen voor het voormalige gevangeniscomplex verder uitgewerkt. De restauratie en herbestemming moet in 2010 klaar zijn. Als de restauratie in uitvoering is komt de rest van het eiland aan bod.