Ingezonden persbericht


Uitbreiding Museum Ons' Lieve Heer op Solder deels onder de grond

Nieuw museum naar verwachting open medio 2011

AMSTERDAM, 19 augustus 2008: Een ondergrondse passage vormt straks de verbindende schakel tussen het nieuwe en bestaande Museum Ons' Lieve Heer op Solder in het hart van de Amsterdamse binnenstad. De ondergrondse ruimte van circa 180m2 en het als museum te verbouwen en in te richten buurpand bieden straks plaats aan tentoonstellingen, educatie, een museumwinkel en studiezaal. Jarenlang werd onderzoek verricht naar de beste verbindingsmethode tussen het Oude Huis met zijn 17de-eeuwse interieur en zolderkerk en de uitbreiding in het Nieuwe Huis. Het voorstel met de passage onder de grond is voor museumdirecteur Judikje Kiers 'de beste oplossing die we hadden kunnen wensen en een belangrijke stap voorwaarts in onze toekomst'.

De afgelopen jaren passeerden verschillende scenario's de revue om de beide gebouwen met elkaar te verbinden, waaronder een brugconstructie. Alle betrokkenen, Bureau Monumenten & Archeologie (BMA), Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), projectmanagementbureau Kristal, routespecialist Paul Mijksenaar en architect Felix Claus, bereikten onlangs overeenstemming over het ondergrondse scenario.

De uitbreiding van Museum Ons' Lieve Heer op Solder is nodig om de bijna 90.000 bezoekers per jaar beter te kunnen spreiden en de druk op het kwetsbare monument te verminderen. Bezoekers worden straks uitgebreider geïnformeerd over de geschiedenis van het monument en zijn vroegere bewoners. Het Nieuwe Huis biedt straks plaats om de geschiedenis van het monument te verbinden met de actualiteit en de bezoekers gastvrij en professioneel te kunnen ontvangen. Het Oude Huis zelf wordt in 2008 en 2009 gerestaureerd en heringericht als historisch huis, maar blijft al die tijd open voor het publiek.

Het ontwerpteam onder aansturing van architect Felix Claus (Claus en Kaan Architecten) krijgt op 26 augustus officieel de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe museum dat naar verwachting medio 2011 gereed is. Het voorlopig ontwerp wordt einde van dit jaar gepresenteerd.

De restauratie en uitbreiding kost 10 miljoen euro. Voor de financiering kon het museum inmiddels rekenen op genereuze bijdragen van de BankGiro Loterij, Stadsdeel Amsterdam Centrum en de Gemeente Amsterdam. Voor het resterende deel wordt onder meer een beroep gedaan op fondsen, bedrijven en particulieren.

N.B.

Op dinsdag 26 augustus om 17.00 uur krijgt het ontwerpteam onder aansturing van architect Felix Claus in Museum Ons' Lieve Heer op Solder officieel de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe museum. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

RSVP en