Provincie Gelderland

Arnhem, 25 augustus 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Expositie, wonen, dans in Gelderse kerken (A2) De parochie St. Bonifatius in Lichtenvoorde, de Synagoge in Borculo en de website www.reliwiki.nl zjin drie van de twaalf projecten die subsidie krijgen van de provincie Gelderland. Met een totaal bedrag van 2 miljoen euro steunt de provincie eigenaren van kerkgebouwen die zich inzetten voor behoud en functieverandering van monumentale (kerk)gebouwen. Zo moeten deze gebouwen behouden blijven. (zie ook apart persbericht)

Gelders Klimaatprogramma positief ontvangen (A4) Het Gelders Klimaatprogramma Aanpakken en Aanpassen is positief ontvangen door milieuorganisaties, bedrijfsleven, andere overheden en potentiële insprekers. Dit is het resultaat van de inspraakperiode de afgelopen zes weken. Het programma wordt geprezen vanwege de hoge ambities en de concrete projecten die genoemd worden. (zie ook apart persbericht)

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Onafhankelijk milieuonderzoek Bruil (C3) Afvalcentrale Bruil verhuist naar Arnhem. Om aan de zorgen en vragen die leven rond deze verplaatsing tegemoet te komen besloten Gedeputeerde Staten tot een onafhankelijk milieuonderzoek naar de effecten van het bedrijf op mens en milieu op de nieuwe locatie. Zowel milieu- als gezondheidseffecten worden bekeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door TNO en is afgestemd met de GGD (gezondheidsdienst) en de RVIM (de Rijksdienst voor informatie over gezondheid en milieu). (zie ook apart persbericht)

Subsidie voor particulier opdrachtgeverschap in Zevenaar (C4) De kopersvereniging BOOG uit Zevenaar krijgt een provinciale subsidie van maximaal 75.000 euro om gezamenlijk 18 tot 20 woningen te ontwikkelen en te bouwen. Hiervoor heeft de gemeente Zevenaar grond beschikbaar gesteld aan het Kloosterpad in de nieuwbouwlocatie Middag-Oost te Babberich. Het totale nieuwbouwproject omvat 108 woningen. De 18 woningen die onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap door de startersgroep BOOG worden ontwikkeld zijn vooral goedkope en middeldure woningen. De toekomstige bewoners van de woningen laten gezamenlijk hun huizen en de openbare ruimte ontwerpen. De subsidie is bedoeld voor de inhuur van externe begeleiding. De woningen worden voor het eind van 2010 opgeleverd.