Krimpenerwaard Flinke afname van aantal auto-inbraken Halfjaarcijfers Krimpenerwaard

In de gemeentes van de Krimpenerwaard zien we in het eerste halfjaar van 2008 een afname van het aantal auto-inbraken. De Krimpenerwaard is daarnaast het afgelopen half jaar geconfronteerd met een aantal overvallen die nog steeds in onderzoek zijn. Het aantal (brom)fietsendiefstallen is gedaald, toch dringt het politieteam aan om fietsen goed op slot te zetten om ellende te voorkomen.

Afname van het aantal auto-inbraken Een daling van het aantal auto-inbraken is te zien in meerdere gemeentes binnen de regio van Politie Hollands Midden. Zeker in de Krimpenerwaard is het aantal auto-inbraken flink gedaald, en wel met 52%. In 2007 heeft de politie 133 aangiftes opgenomen van diefstal uit auto's, in dezelfde periode van 2008 is dit aantal gedaald naar 64. De teamchef Frans Penders: "We hebben keer op keer de bewoners gewaarschuwd om geen waardevolle spullen in de auto's achter te laten en in combinatie met de extra politiecontroles, waarin ook de politiebikers een dankbare taak hebben gehad, heeft dit uiteindelijk geleid tot een afname van het aantal autokraken."

Met name in Schoonhoven was er een stijging te zien van het aantal auto-inbraken, dit hield gelijke tred met het aantal woninginbraken (medio 2007). De politie startte een onderzoek wat leidde tot de aanhouding van een lokale dadergroep, waaronder een heler. Na de aanhoudingen is het aantal inbraken afgenomen.

In het eerste half jaar van 2008 (44x) is er in de Krimpenerwaard iets vaker in een woning ingebroken dan in dezelfde periode van 2007 (39x). Daarentegen heeft het politieteam meer aanhoudingen verricht. Dit is mede het resultaat van het scherpe toezicht wat de politie op vermoedelijke verdachten houdt. Tevens heeft de politie bij bewoners regelmatig aangedrongen om preventiemaatregelen te nemen. Dit laatste gebeurde onder andere in samenwerking met de GOA (Gemeentelijk Opsporingsambtenaar).

Overvallen in de K5 Vier roofovervallen hebben het afgelopen half jaar plaatsgevonden in de gemeentes van de K5. Op 22 maart werd een snackbar aan de H.A. Schreuderstraat in Schoonhoven overvallen door een gewapende man. Een woning aan de Schuwacht in Lekkerkerk was op 18 april het doelwit van een poging tot overval. Vervolgens werd een juwelier aan de Koestraat op 10 mei en het hotel Belvedère aan de Lekdijk-West op 14 juli, beiden in Schoonhoven, overvallen

De politie heeft volop onderzoek gedaan naar de daders van de overvallen. Om extra informatie te verkrijgen heeft het team onder andere in het onderzoek naar de overval op de Schuwacht het programma Opsporing ingezet. In de zaak van de overval op hotel Belvedère is er een billboard geplaatst waarop getuigen verzocht werden zich te melden.

Deze ingezette middelen hebben tot dusver niet veel bruikbare tips opgeleverd. Personen die informatie hebben over deze overvallen en nog niet in contact zijn geweest met de politie kunnen zich alsnog bij de politie melden op 0900-8844. Personen die anoniem wensen te blijven kunnen contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Zet uw fiets op slot Het aantal (brom)fietsendiefstallen in de Krimpenerwaard is in 2008 afgenomen. Tijdens de eerste 6 maanden in 2007 werden nog 92 fietsen gestolen, in 2008 is dit aantal gedaald naar 56 (-39%). De teamchef: "Nadat er aan het begin van het jaar weer een stijging te zien was in het aantal fietsendiefstallen hebben we extra gecontroleerd. Snel daarna hielden we een verdachte met een gestolen fiets aan, waarop het aantal weer daalde."

Tijdens de controles op gestolen fietsen constateerden agenten dat een behoorlijk percentage van de fietsen niet op slot stond. "Kennelijk denkt men in de Krimpenerwaard dat de kans dat de fiets gestolen wordt klein is, dit is niet het geval: zet uw fiets op slot dat voorkomt een hoop ellende." De teamchef vervolgt: "Daarnaast blijkt dat niet altijd alle gedupeerden een framenummer van de gestolen fiets kunnen opgeven. Dit betekent uiteindelijk dat als we een gestolen fiets hebben opgespoord, deze moeilijk terug te brengen is naar een eigenaar." De teamchef wijst op het bestaan van de nieuwe website www.fietsdiefstal.nl. "Deze website biedt de mogelijkheid om een fietspaspoort aan te maken, zo worden alle gegevens van de fiets waaronder het framenummer opgeslagen. Dit helpt ons enorm bij de opsporing van gestolen fietsen", aldus de teamchef.

--- noot voor de redactie/