Gemeente Beverwijk


26-08-2008

Activiteitenaanbod SWB Beverwijk voor 2009-2010 vastgesteld

Dit jaar maakt de gemeente met veel van de door haar gesubsidieerde maatschappelijke instellingen nieuwe prestatieafspraken. Dat gebeurt in het kader van de invoering van 'Beleidsgestuurde Contract Financiering' (BCF). Beleidsgestuurd wil zeggen dat de gemeente aan instellingen vraagt bepaalde en gewenste maatschappelijke effecten te behalen. In april dit jaar heeft de gemeente zo'n vraag bij de Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) neergelegd. De aanbieding die SWB aan de gemeente heeft gedaan is vandaag vastgesteld door het college van B&W. SWB biedt een breed pakket aan activiteiten voor jong en oud. Dat zijn onder meer cursussen en informatieve bijeenkomsten, ondersteuning voor groepen en organisaties die dat nodig hebben en activiteiten in buurten en wijken. De gemeente gaat het komende half jaar samen met SWB een aantal zaken verder uitwerken, maar in grote lijnen past het aanbod in het gemeentelijk beleid. Het college vindt dat SWB binnen het beschikbare budget een degelijk en evenwichtig pakket aan activiteiten heeft aangeboden.

Invulling bezuinigingsopdracht
Met de vaststelling van het aanbod voor 2009 en 2010 wordt duidelijk hoe de aan SWB opgelegde bezuinigingsopdracht wordt ingevuld. In 2007 heeft de gemeenteraad besloten de subsidie aan SWB te verlagen. De consequentie daarvan is dat SWB een aantal activiteiten vanaf 2009 niet meer aanbiedt. De belangrijkste besparing wordt behaald doordat SWB heeft besloten in 2009 niet langer gebruik te maken van twee accommodaties. Het gaat om het ouderenontmoetingscentrum De Slof en het pand aan de Relweg 4 in Wijk aan Zee. De ouderenactiviteiten worden in het vervolg aangeboden vanuit buurthuis Wijk aan Duin en wijkcentrum de Prinsenhof. Met de komst van wijkcentra zoals de Prinsenhof kunnen veel activiteiten op het gebied van welzijn en zorg daar naartoe verplaatst worden. Voor de biljarts uit het ouderenontmoetingscentrum wordt nog gezocht naar een alternatieve plek. Uiteraard wordt overleg gepleegd met de gebruikers van De Slof, waaronder de ouderenbonden. Sociëteit Nooitgedacht maakt op dit moment gebruik van het pand aan de Relweg in Wijk aan Zee. Hiervoor wordt een alternatieve plek in Wijk aan Zee gezocht.

Verder stopt de SWB geen geld meer in het Fonds Multicultureel Samenleven. De stand van het fonds is dermate positief dat er nog geruime tijd initiatieven financieel ondersteund kunnen worden. SWB constateert bovendien dat de organisaties steeds beter in staat zijn zelf hun activiteiten te bekostigen. SWB biedt in 2009 en 2010 wel praktische ondersteuning aan allochtone organisaties die dat nodig hebben.

Tenslotte biedt SWB minder uren opbouwwerk aan. Dit past in de veranderde vraag van de gemeente en de ontwikkeling van Wijkgericht Werken. Wat betreft de cursus 'Opstap' heeft het college twee weken geleden besloten om als overgangsmaatregel toch nog een groep op te starten in 2009 en geld te reserveren om indien nodig ook in 2010 een groep op te starten. Eerder was deze cursus als bezuinigingsmaatregel aangemerkt. Het college is ervan overtuigd geraakt dat een aantal kinderen nog niet heeft kunnen profiteren van een voorschools programma gericht op het bestrijden van onderwijsachterstanden.