Ingezonden persbericht


Persbericht Middelburg, augustus 2008

Drvkkery en Zeeuws Archief starten Prentenkabinet

De voormalige expositieruimte in De Drvkkery, de zogeheten Directiekamer, heeft een nieuwe bestemming als Prentenkabinet. Het Prentenkabinet stelt een wisselende selectie hoogwaardige reproducties van Zeeuwse historische prenten, kaarten, foto's en ansichten beschikbaar uit de collecties van het Zeeuws Archief. Daarnaast biedt het Prentenkabinet een print-on-demand service.

Gepresenteerde collectie prenten
De getoonde prenten zijn stuk voor stuk schatten uit de collecties van het Zeeuws Archief en zorgvuldig geselecteerd op hun kunsthistorische betekenis en kunstzinnige zeggenschap. De getoonde prenten zijn 1:1 studio-opnamen van de originele beelddocumenten, in hoge resolutie en dito beeldkwaliteit, vervaardigd door studiofotograaf Ivo Wennekes en afgedrukt als twaalfkleuren pigmentprints op zwaar aquarelpapier (German Etching, 300 gr Hahnemühle) in uiteenlopende formaten. De prenten zijn voorzien van een beschrijving, datering en de vindplaats van het origineel in het Zeeuws Archief.

Print-on-demand service
Naast keuze uit de getoonde reproducties in het Prentenkabinet, is er ook de mogelijkheid tot printing-on-demand. Geïnteresseerden kunnen thuis via hun pc zelf een afbeelding zoeken in Zeeland in Beeld, de digitale beeldbank van het Zeeuws Archief (www.zeeuwsarchief.nl). Ze bestellen die vervolgens bij De Drvkkery in het gewenste formaat. Studiofotograaf Ivo Wennekes vervaardigt van de afbeelding een hoogwaardige reproductie, waarna de klant de prent zorgvuldig verpakt kan ophalen bij de Drvkkery. Het reproductieproces, van studio-opname tot hoogwaardige print, vergt ongeveer 1 à 2 weken. Binnenkort komt in het Prentenkabinet eveneens een pc waarop bezoekers kunnen zoeken in de beeldbank Zeeland in Beeld.

Beschikbare collecties
De beeldbank Zeeland in Beeld bevat op dit moment ruim 23.000 digitale afbeeldingen uit diverse beeldcollecties van het Zeeuws Archief en het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, waaronder de Historisch Topografische Atlassen van Middelburg en van Veere en de Zelandia Illustrata. Een deel van de Zelandia Illustrata is al digitaal beschikbaar, het restant wordt momenteel gedigitaliseerd en komt naar verwachting in september 2008 beschikbaar. Met deze uitbreiding komt de beeldbank dan op circa 40.000 digitaal te raadplegen en te bestellen historische afbeeldingen.

-.-.-.-.-

Bezoekadres
Het Prentenkabinet - De Drvkkery, winkel in woord, beeld & geluid Markt 51, 4331 LK Middelburg
telefoon 0118-886886
e-mail: info@drukkerijmiddelburg.nl
internet: www.drukkerijmiddelburg.nl

Openingstijden
Maandag: 11.00 - 18.00 uur
Dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.00 - 18.00 uur
Donderdag: 9.00 - 21.00 uur
Zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

1e zondag van de maand: 13.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis.

Meer informatie
De Drvkkery, directeur Dick Anbeek, tel. 0118-886886, e-mail: directie@drukkerijmiddelburg.nl Zeeuws Archief, directeur drs. Roelof Koops, tel. 0118-678800, e-mail: r.koops@zeeuwsarchief.nl

Tarieven reproducties
De tarieven van de reproducties variëren van E 42,50 tot E 250,=, afhankelijk van het formaat.

Raadplegen beeldbank
Voor de digitale collecties in de beeldbank Zeeland in Beeld: www.zeeuwsarchief.nl/afbeeldingen

Mede mogelijk gemaakt door
Het Prentenkabinet is een initiatief van De Drvkkery en het Zeeuws Archief. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, Ivo Wennekes Fotografie en Studio Art in Print (Serooskerke).


---- --