Ingezonden persbericht


Persbericht : 26-08-2008

High Potential status NOC*NSF voor sportklimster Zijlstra

Sportklimster Vera Zijlstra heeft de HP-topsportstatus van het NOC*NSF toegekend gekregen. De 20-jarige Nieuwegeinse kon aanspraak maken op de status omdat ze op basis van haar prestaties in het afgelopen seizoen wordt geacht snel aansluiting te kunnen vinden bij de wereldtop. Eind juni wist Zijlstra een vijfde plaats te behalen tijdens de World Cup Boulderen in Vail (Colorado). Sportklimmen is een door het NOC*NSF erkende 'categorie 1 topsport' en heeft een voorlopige Olympische erkenning van het IOC.

Vera Zijlstra is huidig en meervoudig Nederlands Kampioene in de disciplines lead (routeklimmen) en boulderen.

In mei behaalde Zijlstra al de beste prestatie ooit door een Nederlandse sportklimster in het internationale world cup circuit; In Grindelwald (Zwitserland) eindigde zij bij het boulderen op een 16de plaats. Door dit resultaat kon zij al aanspraak maken op een NOC*NSF B-status.

Zijlstra is niet de eerste in haar sport met een HP-status. Wereldtopper Jorg Verhoeven, die in juli nog goud won tijdens de world cup lead in Chamonix, ging haar voor. Op dit moment zijn er vier sportklimmers met een NOC*NSF topsport status.

In oktober zal Zijlstra meedoen aan het EK Sportklimmen in Parijs. Aankomend weekend is zij in actie te zien tijdens BAZ! (Boulderen Aan Zee) op het strand van Scheveningen.

Een video van de finales van de World Cup Boulderen in Vail is op youtube te vinden: http://nl.youtube.com/watch?v=ot9sCRzvpyA (Ook te vinden via de favorieten van het NKBV-youtube account http://nl.youtube.com/knkbv )


---

Informatie over de HP-status
(bron: sport.nl - http://www.sport.nl/nocnsf/topsport/215578/215580/215610/244838//?channel=nocnsf) In uitzonderlijke gevallen, daar waar sprake is van sporters met een uitzonderlijk perspectief op snelle aansluiting bij de mondiale top-8 en een hoog perspectief op een positie bij de mondiale top-3, kan NOC*NSF een sporter de status van High Potential (HP) verlenen. De HP-status kan niet worden verleend aan sporters die een teamsport beoefenen. Een sporter kan de HP-status maximaal vier jaar aaneengesloten behouden. De bond moet wel ieder jaar een voordracht doen om de HP-status te verlengen. Daarbij wordt het genoemde prestatie perspectief weer in ogenschouw genomen. Voorzieningen voor sporters met een topsportstatus, zie: http://www.sport.nl/nocnsf/topsport/215578/215580/215614/

Disciplines
Lead (Routeklimmen) Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint. Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klim (topt).


---

Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging Postbus 225
3440 AE Woerden

Joost Hofman
t +31 (0)348-484075
m +31 (0)6-28179968
e joost.hofman@nkbv.nl w http://www.nkbv.nl