Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST

van de vergadering van burgemeester en wethouders van 26 augustus 2008

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen


2. De besluitenlijst van de vergadering van 19 augustus 2008 wordt vastgesteld


3. Bespreekstukken

08.13874 Bevoegdhedenregister
Bruinooge
Probleemstelling:
I.v.m. met de reorganisatie dient het Bevoegdhedenregister tweemaal te worden aangepast. Per 1 september a.s. heet de sector EGG sector Realisatie en de afdeling Bestuurszaken Concernstaf. De overige onderdelen van de sector BO worden bij andere sectoren ondergebracht. De sector EGG heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt enige technische wijzigingen aan te brengen. Per 1-1-2009 worden de sector MO en SoZaWe samengesmeed tot één sector Samenleving en kan de taakverdeling tussen de sectoren eventueel nog verder wijzigen.

Besluit burgemeester en wethouders / burgemeester, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft:
1. De overzichten uit het Bevoegdhedenregister die betrekking hebben op de directieraad en de sectoren Bestuursondersteuning en Economie, Grond en Gebouwen in te trekken.
2. Vast te stellen bijgaande overzichten inzake de Algemeen directeur, de Concernstaf, de sector Realisatie en de overige sectoren voor zover daarbij onderdelen van de sector BO zijn ondergebracht en voor de daarin opgenomen bevoegdheden aan de daarin genoemde functionarissen mandaat, volmacht respectievelijk machtiging te verlenen.
3. Te bepalen dat ondermandaat/volmacht/machtiging is toegestaan indien dit in de overzichten als bedoeld onder 2 is bepaald.
4. Te bepalen dat uw besluiten onder 1 tot en met 3 in werking treden op 1 september 2008.
5. Te bepalen dat de op grond van de onder 1 genoemde overzichten genomen besluiten tot ondermandaat, -volmacht en -machtiging van kracht blijven voor zover deze gebaseerd zijn op materieel dezelfde mandaat-, volmacht- machtigingsbesluiten als die in het Bevoegdhedenregister zijn opgenomen tenzij de gemandateerde anders bepaalt.

08.13806 Aanwijzing loco-gemeentesecretarissen
Bruinooge
Probleemstelling:
In verband met de reorganisatie behoeft de aanwijzing van loco-gemeentesecretarissen wijziging.

Besluit:
Met ingang van 1 september a.s. aan te wijzen als:
1e loco-secretaris (tevens plv. algemeen directeur): de heer ir. J.A.M. Krieckaert
2e loco-secretaris (tevens 2e plv. algemeen directeur): de heer J. La Brijn
3e loco-secretaris: de heer drs. H. Nieuwenhuijs
4e loco-secretaris: de heer drs. J. Brouwer
5e loco-secretaris: de heer dr. M.K. Bosch
6e loco-secretaris: mevr. J.E.L.M. Knippen
7e loco-secretaris: de heer M. Stempher.


08.13729 Rapportage Dienstenrichtlijn
Bruinooge
Probleemstelling:
Voor 1 september a.s. dienen alle gemeenten, provincies en waterschappen aan de Projectgroep Implementatie Dienstenrichtlijn te rapporteren in hoeverre hun regelgeving voldoet aan de Europese Dienstenrichtlijn. Zie verder de toelichting.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande rapportage en deze in te dienen bij bovenvermelde Projectgroep.
2. Mevr. mr. C.C.H. Fasel, werkzaam bij de sector Bestuursondersteuning, te machtigen om namens de gemeente Alkmaar Rapportageformulieren inzake screening en/of notificatie betreffende diensten te ondertekenen en zonodig nadere informatie aan de PID te verstrekken. .

08.13889 Beleidsregels vuurwerkverkooppunten
Bruinooge
Probleemstelling:
Niet alleen de Wet milieubeheer i.c. het Vuurwerkbesluit biedt het kader om aanvragen voor vuurwerkverkooppunten te beoordelen. Ook de Algemene plaatselijke verordening maakt het mogelijk dergelijke aanvragen te toetsen, maar dan op basis van openbare orde, ter voorkoming van hinder en overlast. Ter uitwerking van het bepaalde in de Algemene plaatselijke verordening zijn echter wel nadere regels noodzakelijk.

Besluit:
In te stemmen met bijgevoegde beleidsregels betreffende de regulering van verkooppunten van vuurwerk.

08.13567 Wijziging van de Verordening leerlingenvervoer gemeente Alkmaar Meijer
Probleemstelling:
De gemeentelijke verordening leerlingenvervoer Alkmaar is gebaseerd op de Modelverordening van de VNG. Deze modelverordening leerlingenvervoer van de VNG is aangepast aan recente jurisprudentie, onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen en praktijkervaringen van gemeenten. Daarnaast is vanuit het oogpunt van deregulering naar de modelverordening gekeken. Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat de bestaande Verordening leerlingenvervoer van de gemeente Alkmaar dient te worden gewijzigd.

Besluit:

1. In te stemmen met de wijziging van de Verordening leerlingenvervoer gemeente Alkmaar.
2. De commissie Samenlevingszaken om advies te vragen
3. De verordening ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

08.13895 Afzien van recht van aankoop ingevolge WVG van een vijftal percelen in de Nollen Meijer Oost

Probleemstelling:
Projectontwikkelingsmaatschappij Randstand Noord bv (PRN) is in een samenwerkingsovereenkomst alsook een koop/exploitatieovereenkomst met de gemeente Alkmaar overeengekomen om 19 woningen in de Nollen Oost te ontwikkelen. PRN heeft kopers gevonden voor een aantal van deze woningen. Daar op een aantal percelen, op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten, voorkeursrecht is gevestigd dient voor de verkoop van PRN aan hun kopers toestemming te worden verkregen van de gemeente. De gemeente dient hiervoor af te zien van aankoop van de betreffende percelen.

Besluit:

1. Akkoord te gaan met het afzien van aankoop van de percelen L833, L923, L925, L927 en L1847., ten einde een verdere ontwikkeling mogelijk te maken.
2. Ondertekenen van bijgevoegde brief gericht aan de eigenaar van de percelen L833, L923, L925, L927 en L1847.

08.13205 Sportnota
Meijer
Probleemstelling:
Het Sportbeleid is toe aan actualisering. In december 2007 is de startnotitie " Op weg naar een sportnota, Alkmaar Sportstad" vastgesteld. Daarna is een participatietraject ingegaan. De opbrengst is verwerkt in de concept beleidsnota 2009 en verder. Na de bespreking van het concept in de commissie Samenlevingszaken op 11 juni 2008 en een laatste adviesgesprek met Sportraad en Sportbureau, ligt nu de definitieve sportnota voor.

Besluit:

1. Vaststellen van bijgaande nota "Alkmaar Sportstad", beleidskader 2009 en verder; en deze ter advies voor te leggen aan de commissie Samenlevingszaken.
2. Na behandeling in commissie en raad de financiële meerjarenvertaling op te stellen en deze in de P+C cyclus jaarlijks aan de orde laten komen.

08.13579 Milieudienst regio Alkmaar
Binnendijk
Probleemstelling:
Van de Milieudienst Regio Alkmaar zijn de volgende definitieve rapportages ter kennis name ontvangen nadat de concepten aan de gemeenten zijn voorgelegd en het DB en AB van de MRA de stukken hebben vastgesteld:
- jaarverslag 2007

- jaarrekening 2007

- begroting 2009
De concepten zijn reeds in eerdere nota's aan uw college voorgelegd.

Besluit:
De definitieve rapportages: jaarverslag 2007, jaarrekening 2007 en begroting 2009 ter kennis name aan te bieden aan de Gemeenteraad.

08.11039 Structuurvisie Westrand
Binnendijk
Probleemstelling:
Op verzoek van de gemeenteraad is voor de Westrand een (concept) structuurvisie opgesteld, na eerst een uitgebreide inventarisatieronde en een discussiefase met belanghebbenden te hebben afgerond. Een structuurvisie geeft een gewenst ruimtelijk beleid voor een bepaald gebied weer op een globaal niveau. De uitgangspunten voor visievorming zijn de beleidsmatige vertrekpunten en het ruimtelijk kader van de gemeenteraad en het advies van de begeleidingsgroep Westrand geweest. De structuurvisie omvat de structuur van het eindbeeld van het gebied. Dit eindbeeld zal niet op korte termijn behaald kunnen worden, maar vormt het kader waaraan initiatieven van zowel particulieren als van de gemeente zullen worden getoetst. In de loop van de tijd zal naar het eindbeeld van de structuurvisie worden toegegroeid. Gezien de grootte van het gebied en de vele ingrepen die nodig zijn zal naar verwachting hier een periode van ca. 25 jaar mee gemoeid zijn. Voor de korte termijn is de structuurvisie nodig om met name initiatieven van derden te kunnen faciliteren. De structuurvisie komt tegemoet aan de behoefte om in de toekomst:
. een heldere begrenzing te hanteren tussen stedelijk en landelijk gebied,
. verlies van groen te voorkomen,
. natuur en recreatie sterker met elkaar te verbinden,
. sport- en vrijetijdsvoorzienigen te versterken,
. verdere verrommeling een halt toe te roepen en,
. gewenste ontwikkelingen binnen de toekomstige begrenzing mogelijk te maken.

Besluit:
De nader aangevulde ontwerp structuurvisie Westrand vast te stellen.

08.13469 Aanvulling op rapportage woningbouwproductie peildatum 1 maart 2008 Alsemgeest
Probleemstelling:
In uw vergadering van 1 juli 2008 heeft u besloten "in te stemmen met toezending van de aangevulde rapportage woningbouwproductie peildatum 1 maart 2008 aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer en deze aan te bieden via bijgevoegde brief". Deze brief met rapportage is nog niet verzonden doordat zij diende te worden aangevuld met een extra brief van het college waarin een toelichting is opgenomen over de cijfers van de verwachte woningbouwproductie. Die brief treft u hierbij aan.

Besluit:
In te stemmen met een brief aan de gemeenteraad.

08.14002 Actualiseren criteria voor toekenning "Dekker-gelden" Alsemgeest
Probleemstelling:
Het college heeft op 20-3-2007 criteria vastgesteld voor de toekenning van "Dekker-gelden" (de gelden uit het Convenant Woningbouwafspraken) voor woningbouwprojecten. Zie de kopie van dit besluit in de bijlage. Eén van die criteria, vermeld als "Principe A", is dat het project geheel of grotendeels moet opleveren binnen de convenantsperiode dus vóór 2010. Dit criterium is inmiddels niet meer actueel. Er zijn namelijk geen projecten meer die opleveren voor 2010 en ondersteuning nodig hebben van dit budget. Daarentegen zijn er meerdere projecten in voorbereiding die in de jaren daarna zullen opleveren en al een beroep doen op deze gelden (zoals het plan Polderhof waarvoor u separaat een voorstel ontvangt tot toekenning van budget) of dit binnenkort zullen doen. Daarom wordt voorgesteld om dit criterium te laten vervallen. De overige criteria blijven van kracht. In het besluit van 20-3-2007 is tevens opgenomen dat E 150.000,- van het Dekker-geld beschikbaar wordt gesteld aan het hoofd van de sector Stadsontwikkeling om daaruit toekenningen te doen voor de begeleiding en ondersteuning van woningbouwplannen. Dit bedrag is al voorzien van verplichtingen maar ook de komende tijd is dergelijke inzet nodig. Daarom wordt voorgesteld het sectorhoofd opnieuw E 150.000,- beschikbaar te stellen voor dit doel.

Besluit:

1. In de criteria zoals vastgesteld bij B&W-besluit van 20-3-2007 voor de toekenning van Dekker-gelden, het gestelde onder "Principe A" (oplevering geheel of grotendeels voor 2010) te laten vervallen.
2. Uit de Dekker gelden opnieuw E 150.000,- beschikbaar te stellen aan het hoofd van de sector Stadsontwikkeling om daaruit toekenningen te doen voor de begeleiding en ondersteuning van woningbouwplannen.

08.13714 Aangepaste planning begroting 2008
V.Dam
Probleemstelling:
In de integrale planning voor de planning & control producties 2008 is aangegeven dat op 1 september 2008 de programmabegroting naar de raadsleden verspreid zal worden. Bij de raadsbehandeling van de perspectiefnota is toegezegd dat bij de begrotingsbehandeling extra onderwerpen aan de orde zullen komen (o.a. stofkam reserves en voorzieningen, aangepaste versie voortgang collegeprogramma). Deze onderwerpen vergen meer tijd dan in de planning was voorzien. Voorgesteld wordt om de planning van aanbieden van de programmabegroting naar achteren te schuiven.

Besluit:

1. In te stemmen met de in de toelichting opgenomen bijgewerkte planning van de behandeling van de programmabegroting.
2. Deze bijgewerkte planning ter kennisgeving aan de commissie bestuur en middelen van 28 augustus te sturen. Voor akkoord geparafeerde stukken


08.13392 Programmabegroting 2009 en programmaverantwoording 2007 (periode 1 april V.Veen tot en met 31 december 2007) van de GGD Hollands Noorden

Probleemstelling:
Op grond van het bepaalde in de gemeenschappelijke regeling hebben wij de programmaverantwoording 2007 ( periode 1 april tot en met 31 december 2007) en programmabegroting 2009 van de GGD Hollands Noorden ontvangen. Op 17 november wordt door het Algemeen bestuur van de GGD Hollands Noorden de programmabegroting 2009 en programmaverantwoording 2007 definitief vastgesteld. Op grond van de wet Gemeenschappelijke regeling dient de programmabegroting 2009 en programmaverantwoording 2007 aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand ontwerp -raadsvoorstel en de commissie Samenlevingszaken hierover advies vragen.