GroenLinks

GroenLinks en Dwars tegen kraakverbod

26 augustus 2008

GroenLinks en Dwars verwerpen het initiatiefwetsvoorstel waarmee het kraken van leegstaande panden wordt verboden. CDA, VVD en ChristenUnie willen het kraken van langdurig leegstaande panden volledig verbieden en geven daarmee ruim baan aan pandjesbazen om te speculeren en hun panden te laten verpauperen en verkrotten. GroenLinks en Dwars vinden, net als de wethouders in de grote steden, het huidige kraakrecht een prima stok achter de deur om onnodige leegstand tegen te gaan. Bij excessen, waarbij krakers overlast veroorzaken of vernielingen aanrichten, moet natuurlijk worden opgetreden. Maar daarvoor volstaat het huidige strafrecht.

Vorige week heeft Ineke van Gent, samen met de GroenLinkse jongeren van Dwars, in Amsterdam een aantal panden bezocht. Daarbij bleek dat veel vastgoedeigenaren hun panden soms jarenlang laten leegstaan in afwachting van waardestijging of een nieuwe huurder. Langdurige leegstand is, in een tijd waarin talloze mensen op zoek zijn naar een betaalbare woning, niet te verdedigen. Daarom verwerpen GroenLinks en Dwars een algeheel kraakverbod.

De indieners van de initiatiefwet zadelen gemeenten bovendien op met een berg bureaucratie: als het aan CDA, VVD en ChristenUnie ligt, moeten gemeenten namelijk met alle pandjesbazen en speculanten in gesprek om te vragen of zij alsjeblieft hun leegstaande panden willen verhuren. Dat is niet effectief: in plaats daarvan heeft GroenLinks voorgesteld om naar Belgisch voorbeeld een leegstandsheffing in het leven te roepen. Minister Vogelaar doet daar op dit moment, op aandringen van GroenLinks, onderzoek naar.

Ineke van Gent, GroenLinks
Jesse Klaver, Dwars

---