Ingezonden persbericht
16 augustus 2008

Beste redacties,

Ter informatie:

Vanmiddag hadden we een mooie en succesvolle bijeenkomst met de raadsleden en bewoners in het gebied achter de Nessen in Bergen naar aanleiding van de Gebiedsvisie.

Met plezier kijken wij terug op deze dag. Wat een opkomst! Elke partij van de Raad was vertegenwoordigd en vele bewoners waren van de partij. We hebben nu sterk de indruk dat iedereen zich goed heeft kunnen inleven in het gebied achter de Nessen en dat de neuzen dezelfde kant opstaan. De aanwezige raadsleden hebben zich allen uitgesproken over dit unieke gebied en aangegeven dat het niet geschikt is voor woningbouw, maar dat het op deze wijze bijzonder bijdraagt aan het unieke karakter van Bergen. Dat dient zo te blijven.

We hebben het gebied gezien, gehoord en geproefd. Met dank aan de enthousiaste gidsen, het unieke gebied, de samenhorigheid tussen de bewoners en eigenaren, Hotel Merlet voor het maken van de hapjes met ingrediënten van de Noorderhoeve en aan de raad, die volop interesse toonde.

Bijgesloten treft u mijn openingswoord aan.

Wij hopen dat deze rondleiding door dit unieke stuk Bergen er toe zal bijdragen dat er een wijs besluit door de Raad wordt genomen. Namelijk dit gebied als woonbestemming of zoeklocatie uit de Gebiedsvisie te halen.

Donderdag 26 augustus heeft de raad een informatiebijeenkomst over deze Gebiedsvisie in zwembad de Beeck te Bergen. Zie ook wwww.bergen-nh.nl bij Gebiedsvisie. In september neemt de raad een besluit over deze Gebiedsvisie.


Rondleiding Raad door gebied Noorderhoeve en aangrenzende landgoederen
Zaterdag 16 augustus 2008, 16.30 18.30 uur, Noorderhoeve, Schoorl.

Welkom
Fijn dat u er allemaal bent en dat alle raadsfracties vertegenwoordigd zijn. Mijn naam is Eva de Vries en heb u uitgenodigd (mede namens Noorderhoeve, de aangrenzende landeigenaren, Vereniging Negen Nessen en bewoners van dit gebied). Dit naar aanleiding van mijn spreekrecht tijdens de raadsbrede commissievergadering over de Gebiedsvisie afgelopen 12 juni. Daar vertelde ik over mijn droom- en nachtmerriescenario en heb u uitgenodigd om met mij door dit gebied te wandelen. U, de raad, gaf toen aan daar graag gebruik van te maken.

Bij deze.

Gebiedsvisie
Een Gebiedsvisie vinden wij een goed initiatief. Het is belangrijk om over je woon/werk/leef omgeving in de toekomst na te denken. Wij willen daar ook graag mee over na denken. Bij deze Gebiedsvisie krijgen wij echter sterk de indruk dat het is samengesteld door mensen die weinig affiniteit met Bergen hebben en een beperkte kennis hebben van het unieke landschappelijke karakter van Bergen met de indrukwekkende cultuur - en historische waarden.

Het voorstel van het college is woningbouw in deze prachtige buitengebieden. Vervolgens hebben ze de ene drogredenering na de andere om maar vast te houden aan dit totaal niet realistische voorstel. Starterswoningen, sociale woningbouw, iets tegen de vergrijzing of luxe woningen voor de rijkere oudere? Inderdaad een problematiek waar de gemeente en haar inwoners over na moeten denken, maar wij zien de oplossing niet hier.

De visie zou moeten zijn: het unieke karakter van Bergen handhaven, dat is wat de bewoners willen en noodzakelijke of gewenste ontwikkelingen uitvoeren met behoud van het karakter
.
Natuur algemeen belang
Dit gebied ontstijgt namelijk het eigen belang van uitzicht en bouwput in achtertuin. Het is niet alleen voor ons van belang, maar voor geheel Bergen en omstreken.Het is van algemeen belang dat het hier blijft zoals het is.

Bergen is bijzonder
Bergen is Bergen en dat natuurlijke karakter maakt het juist ook zo aantrekkelijk, voor de Bergenaren en de buitenstaanders. Op het moment dat die specifieke elementen verdwijnen, wordt Bergen een gemeente zoals zovele andere: gewoon en niet onderscheidend.

Bergen kun je niet vergelijken met Alkmaar, Warmenhuizen of laat staan met een dorpje in Friesland.
Bergen is bijzonder en dat moeten we met z'n allen koesteren.

Durf 'nee' te zeggen
Dus Raad, durf alstublieft stelling te nemen en 'nee' te zeggen tegen dit absurde plan. Wij willen u graag overtuigen om dit gebied als woonbestemming uit de Gebiedsvisie te halen. En dan ook helemaal eruit. Dus geen klein beetje woonbestemming of een zogenaamde zoeklocatie. Er mag hier gewoon geen discussie meer over zijn. Nu niet en in de toekomst niet.

Wij willen u graag overtuigen dat dit een bijzonder gebied is en wel door een rondleiding (straks) met drie gidsen, zodat u het zelf kunt zien.

Het rode koffertje
Daarnaast heb ik hier een speciaal koffertje met inhoud:
1. Informatiemap met feiten en info over dit gebied en een knipsels uit de krant.
2. Een leesbrilletje : om bovenstaand goed te kunnen zien
3. Notes: om goed te kunnen onthouden
4. Pleisters: om op de wonden te plakken
5. Bloemen: dat willen we wel!!!!!!
6. Kiepauto: dat dus niet!!!

Deze koffer kan u helpen u te informeren over dit gebied zodat u een juiste beslissing kunt nemen. Het is namelijk een belangrijke en onomkeerbare beslissing. Dus bezint eer gij begint.

Aan wie van de raad kan ik dit koffertje overhandigen?

De rondleiding
Maar nu eerst beginnen de rondleidingen. Er is er één voor de Raad en de media onder leiding van drie gidsen. De gidsen zijn: Niels Bijl (bewoner van het landgoed Oudtbijlenburgh), Siem Bredewout (Aagtdorper) en Dirk Osinga (Noorderhoeve).

Voor de bewoners hebben we een rondleiding over het gebied van de Noorderhoeve met gids David (Noorderhoeve).

Proef het gebied
Straks, tegen 18.00 uur komen we hier allemaal weer terug. Dan hebben we allemaal het gebied gezien en geluisterd naar de gidsen. Er is dan een borrel met hapjes, die door Hotel Merlet zijn gemaakt met ingrediënten van de Noorderhoeve, zodat u het gebied kunt proeven.

Veel plezier en tot zo.

Eva de Vries

Mede namens Noorderhoeve, landeigenaren familie Möller en Conijn, Vereniging Negen Nessen en vele bewoners.