KNHS

terug

KNHS Regiokampioenschappen Overijssel paarden
26 augustus 2008

Haaksbergen - Vond vorig weekend de Galoppade voor ponys plaats, vrijdag en zaterdag waren de paarden aan de beurt. De organisatie lag in handen van de Isidorusruiters en liep op rolletjes. Het springterrein was uitstekend voor elkaar, maar het dressuurterrein ontlokte nogal wat commentaar aan de deelnemers.

De ringen met daarin de klasse B tot en met M waren goed te rijden, maar de Z-ring daarentegen leverde veel gemor op. Het weerhield Annemiek Harmsen niet van winnen in de zowel de klasse Z2 als de klasse Z1. Op vrijdag trof ik het nog met het weer en was de baan ongelijk, maar nog redelijk te rijden, maar van vrijdag op zaterdag regende het heel hard en dat deed er natuurlijk geen goed aan. Later heeft de organisatie de ring nog verlegd. Mijn Z1-paard, Uptown heeft heel veel balans en kracht in het achterbeen. Waar de meeste paarden, vanwege de modderige hoefslag hun tact kwijtraakten, daar bleef hij als een soort machine gewoon doorheen lopen. Hij is een zevenjarige zoon van Florestan en een superleuk paard. Hij vindt alles bijzonder interessant, zijn oren prikken altijd naar voren en dan zet hij zijn hals erop, dat geeft al een stoer plaatje. Met de eveneens zwarte Ustardo Diar (v.Jazz) werd Annemiek in het indoorseizoen ook al kampioen en ging nu op herhaling: Ustardo heeft al meer ervaring dan Uptown. Hij liep de eerste dag een proef uit het boekje, de tweede dag moest ik er vanwege de bodem iets meer aan rijden. In de kür op muziek had ik wat spanning, want ik had voor de prijsuitreiking van het Z1 te weinig tijd om Uptown op te zadelen en moest perse te paard in de ring verschijnen. Dus ben ik met Ustardo gegaan, maar dat is natuurlijk geen optimale voorbereiding voor de kür. Annemiek reed professioneel en werd na haar kür op muziek, een Enigma-compilatie, uitgeroepen tot Overijssels Kampioen. De amazone van het Twentse Ros is getrouwd met voormalig springruiter en nu bondscoach van de jeugd, Sven Harmsen. Samen met hem runt ze een trainingsstal met een paar handelspaarden.

De tweede plaats in de Z2 ging met een gering verschil naar Margaret Hammers op Gribaldi-zoon Utah. De amazone verhuisde van Berg-Ambacht naar Zwolle en rijdt ook hier bovenaan mee. Tijdens de voorselectie op vrijdag was het terrein wat ongelijk, maar dat probleem had iedereen. Maar ik wil de organisatie wel een pluim geven, want die heeft op zaterdag een nieuwe ring uitgelegd op het hoofdterrein en dat was een hele verbetering. We mochten al in deze ring voor de tweede proef en later voor de kür. Ik heb beide dagen top gereden met Utah. Thuis is hij soms een boefje, maar als het gebeuren moet, dan is hij er. Ik ben in juni pas Z2 gestart met hem en heb gedurende de zomer wat routine proberen te krijgen in de proeven en die opzet is gelukt. In principe zijn al onze paarden te koop, je moet wel zakelijk blijven, maar deze zou ik graag wat langer willen houden.

In de M1 ging de twintigjarige Elsbeth Schipper van de Eschruiters aan kop met Button. Zij behaalde voor de eerste keer een kampioenstitel met een paard en dat was natuurlijk extra leuk omdat de nu achtjarige Derrick-zoon bij haar op stal is geboren. Ik weet niet of het komt, doordat ik hem al vanaf veulen ken, maar hij is gewoon heel braaf. Ik kan er alles mee en hij vindt ook alles leuk. Zelf vind ik springen doodeng, maar ik doe het wel met Button omdat hij het geweldig vindt. In Haaksbergen heeft hij goed zijn best gedaan. In de eerste proef schudde hij zijn hoofd een paar keer, maar ik had toch nog voldoende punten om door te mogen. In de tweede proef heb ik er wat meer aan gereden om hem toch wat flitsender voor te kunnen stellen en dat is gelukt. Ik had niet durven dromen dat ik als eerste zou eindigen, want ik zat wat te vroeg op Button en moest toen een poosje stappen en had ik de tijd om eens om me heen te kijken en daar liep toch wel pittige concurrentie. Maar het is toch gelukt!

Sascha Zuthof was met Valencia Z (v.Dream of Glory) de gelukkige winnaar van de klasse L2. De zelfgefokte, zwarte merrie heeft heel veel kwaliteit. Na vijf jaar niet te hebben gereden, begon Sascha in mei in de klasse L1 met Valencia. Nu gaat ze na de Hippiade al M1 starten: Valencia heeft veel kwaliteit, maar is daarnaast heel braaf. Ik kan me met haar helemaal alleen redden. Ze is nooit kijkerig of vervelend. De eerste proef in Haaksbergen liep Valencia heel goed, maar maakte ik zelf een programmafout en was daarna een beetje de weg kwijt. Gelukkig had ik nog genoeg punten om s middags nog een keer te mogen overrijden. Toen begonnen we met zn tienen weer met een schone lei. Die proef ging echt super en zonder fouten. Ik kon er fijn aan rijden en Valencia liet zich heel goed zien. Samen met mijn moeder, Truus Wijlens, fok ik nog op kleine schaal paarden, en als zon paard het dan goed doet op de wedstrijd is dat extra leuk!

Springen
Bij het springen ging de overwinning in het ZZ naar Sjaak Sleiderink uit Denekamp. De pas zestienjarige ruiter gaf daarmee de oudere Overijsselse garde het nakijken, hoewel daarvan een aantal ruiters niet meedeed in verband met de gelijktijdig gehouden finale van de Vion-cup in Ermelo. Steven Veldhuis moest daarom ondermeer verstek laten gaan. Sjaak was tevreden over zijn ritten met Take it All: vrijdag stonden de eerste twee parcoursen al flink aan de maat. Zaterdag hadden we nog een parcours met twee manches en dit werd flink omhoog getrokken. Van de twintig deelnemers was ik de enige met dubbel nul. Ik heb een hele goede trainer, Jeroen Dubbeldam. Ik werk een paar dagen in de week bij hem en rij ook een paar paarden voor hem, daar leer ik veel van. Take it All is een dochter van Mr. Concorde en zeker niet de makkelijkste volgens Sjaak: ik ben anderhalf jaar geleden met haar begonnen. Ze is moeilijk te rijden, heel sterk en werkt zeker niet altijd mee, eigenlijk een echte merrie, Maar ze springt altijd en ze is meestal foutloos, dus dan zie je snel wat door de vingers. Inmiddels heeft Sjaak nationaal gestart met haar. De handige Dinkelruiter legde in de ZZ ook nog beslag op een vierde plaats met BMC Take it Easy (v.Now or Never M).

Ook in de klasse Z was een jeugdige amazone iedereen te snel af, de zestienjarige Melani Seiger bezette met respectievelijk Alexandria (v.Calvados) en Ovidius (v.Aldatus) de plaatsen één en twee. De eerste manche op vrijdag viel wel mee, de hindernissen stonden goed aan de maat maar nog niet te hoog, alleen de tijd was wat krap. Ik was met alle twee de paarden foutloos. Het tweede parcours was een jacht, op het hoofdterrein. Dat was een mooi parcours, waar je veel binnendoor kon en er stond ook een keuzehindernis in. Alexandria was foutloos en met Ovidius had ik een fout op de sloot, maar was wel heel snel en werd nog vijfde met hem. Zaterdag was er een parcours over twee manches; dit stond echt heel zwaar en ik was dan ook heel zenuwachtig. Voor de hoogte, want ik heb nog niet zo heel veel hogere parcoursen gesprongen. Maar ook omdat ik er goed voor stond en er staat dan wel wat op het spel. In de eerste manche sprongen er zes paarden nul en daarvan reed ik er twee. In de tweede manche kwam Ovidius overkruist uit de wending en maakte toen een balk op de oxer. Met Alexandria was ik als enige foutloos. Dat was gewoon super en ik was heel blij. Ik rij nog niet zolang op haar, net voor Geesteren ben ik met haar begonnen. Ze springt heel goed, maar dressuurmatig kan het allemaal nog wat beter en moeten we nog meer een combinatie worden. Dat ben ik met Ovidius al meer. Hem heb ik thuis dressuurmatig perfect voor elkaar. Ik vond het in het begin best een beetje eng om met hem op wedstrijd te gaan, want hij is een hengst, maar hij gedraagt zich op concours heel braaf tussen de andere paarden. Het is een superbeest! Melani krijgt les van de bekende Herman Seiger: dat is niet altijd even makkelijk, want hij is mijn vader en soms botst het wel, maar ik kan zoveel van hem leren.

Pia Brinkman ging op Special B (v.No Limit) met de eer strijken in de klasse M: ik ben echt niet van huis gegaan met het idee dat ik kampioen ging worden, er doen in deze regio altijd zoveel goede ruiters mee, maar het is wel gelukt en dat is natuurlijk geweldig. Twee dagen voor ik een dergelijk belangrijk concours heb, krijg ik meestal nog een les van mijn broer Tom en daar heb ik veel aan. In de eerste ronde van het kampioenschap waren acht combinaties foutloos. In de tweede manche bleven er daar vier van over. Ik mocht als een na laatste starten. De eerste combinatie maakte een paar fouten, maar de tweede, Frank Gerritsen bleef foutloos en was heel snel. Toen moest ik er echt wel voor gaan om sneller te zijn en dat lukte met een halve seconde. De laatste starter kreeg bij de tweede hindernis een balk en toen wist ik dat ik kampioen was. Special B is niet het enige paard waarop Pia rijdt: ik heb nu vijf paarden om te trainen, maar begin volgende week moet ik weer naar school, het laatste jaar Pabo. Ik weet niet of ik leren en het rijden van meerdere paarden kan blijven combineren zo, maar het zijn voornamelijk jonge paarden en die vergen toch wat minder tijd. Anders gaan er misschien weer een paar terug naar hun eigenaar, want ik wil graag mijn school afmaken!

Regiokampioenschap Overijssel
Haaksbergen: Paarden: Dressuur:
Z2: 1. Annemiek Harmsen, Ustardo Diar, 67.40; 2. Margreet Hammers, Utah, 66.28; 3. Hennie Vree, Rhapsody, 66.17;
Z1: 1. Annemiek Harmsen, Up Town, 65.74; 2. Rineke Jansen, VIP, 64.56; 3. Erna Bronsvoort, Vito, 64.41;
M2: 1. Thea van Triest, Vanquer, 66.17; 2. Inge Kemper, Voila, 64.83; 3. Greet Schoorlemmer, Tirza, 62.83;
M1: 1. Elsbeth Schipper, Button, 65.67; 2. Jacoline Zwaan, Passoa, 65.50; 3. Marcelle Hesselink, Watch Me, 65.50;
L2: 1. Sascha Zuthof, Valencia Z, 69.00; 2. Ina van Otten, Vlorestin, 65.50; 3. Annelies Hosmar, Wallstreet Shuffle, 64.50; L1: 1. Ellen Zwijnenberg, Zendeligt, 67.00; 2. Violetta Verwoerd, Wau Sinclair, 66.67; 3. Monique Westendorp, Venetia, 64.83; B: 1. Sandra Bergboer, Z Don Zero S, 67.00; 2. Natasja Grobben, Zelvira, 66.00; 3. Marjan Veenstra, Straus, 65.33;

Springen:
ZZ: 1. Sjaak Sleiderink, Take it All, 8; 2. Sander Geerink, Rapide Ragnar, 11.29; 3. Dominique Roelofsen, Kompromis, 12.55; Z: 1. Melani Seiger, Alexandria, 0.31; 2. Melani Seiger, Ovidius, 5.63; 3. Rob Schipper, Matsurus Tresoir;
M: 1. Pia Brinkman, Special B, 0/42.69; 2. Frank Gerritsen, Vimoser, 0/43.22; 3. Kim Ophof, Titanja, 8/47.40;
L: 1. Mas van Veenendaal, Vuidam, 0/35.90; 2. Mario Vlot, Winsor, 0/36.37; 3. Karin Morsink, Vince, 0/36.95;
B: 1. Tijl van Genugten, Balance du Rouet, 118.0; 2. Loes Wielheesen, Horsefriends Via Morka, 107.5; 3. Joyce Wilmink, Woopy, 101.0; Verenigingskampioenschap: 1. Deltaruiters, 785; 2. Bathmen e.o., 772; 3. Isidorusruiters, 763;
Afdelingsdressuur: 4tal Z: 1. Heeten, 63.00; 4tal M: 1. Avereest, 62.60; 4tal L: 1. Eschruiters II, 69.40; 2. Bathmen e.o. II, 65.60; 3. Isidorusruiters, 64.40.