KNHS


Dressuurteam op weg naar Paralympics
27 augustus 2008
paarden paralympische spelen

Aken (KNHS) Na een week in quarantaine op het CHIO-terrein van Aken zijn de vier combinaties die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Paralympics op 26 augustus vanaf Schiphol vertrokken naar Hong Kong. Daar vinden van 6 tot en met 11 september de Olympische Spelen voor ruiters met een handicap plaats.

De andere twaalf Paralympische disciplines vinden, net als de 'gewone' Olympische Spelen plaats in Peking. Het Nederlandse dressuurteam bestaat uit 3 amazones uitkomend in Grade IV (lichtste categorie handicap) te weten Ineke de Groot met Indo (v. Rex Magna), Sabine Peters met Donna DM (v. De Niro) en Sjerstin de Vries-Vermeulen met Sultano (v. Sultan). Het vierde teamlid, Petra van de Sande met Toscane (v. Obelisk) start in de op één na zwaarste handicap klasse, Grade II. Voor klassering in de landenwedstrijd, waarvan op zondag 7 september de eerste proef verreden wordt, is deelname van minstens één teamlid in Grade I of II verplicht. Op 8 september wordt de individuele proef voor Grade II en Grade IV verreden. Deze twee proeven samen vormen de landenwedstrijd en bovendien zijn er in de individuele proef medailles te winnen. Op woensdag 10 september gaat het opnieuw om individuele medailles, nu in een Kür op muziek.

Ineke de Groot vormt al vier jaar een combinatie met haar 18-jarige ruin Indo. De choreografie van haar Kür werd samengesteld door Adriaan Hamoen en Joost Peters zette daar muziek bij van bekende televisieseries als Dallas en het A-team. Petra van de Sande kocht haar chique 8 jaar oude schimmelmerrie Toscane drie jaar geleden van Wies Kleiman. Geïnspireerd door de naam (Toscane) koos Joost Peters muziek van Italiaanse popsongs voor haar Kür. Voor Sabine Peters en Sjerstin Vermeulen maakte Studio C uit Beers op het nippertje een Kür. Beiden starten een ander paard dan gepland. Voor Sjerstin gaat de ex-NRPS hengst Sultano mee, waarmee ze sind januari een combinatie vormt. Sultano is haar ter beschikking gesteld door mevrouw Annie van den Heuvel uit Erp. De afgelopen maanden trainde Sjerstin regelmatig bij Petra van Esch in Gemonde, die Sultano opleidde tot en met Grand Prix-niveau. Voor Sabine Peters kwam het besluit dat Donna meeging in plaats van Papillon pas een paar weken voor vertrek. Papillon kampte na een peesblessure met een onduidelijk virus en bleek niet fit genoeg. De 8-jarige Donna, die eigendom is van stal De Mierde, is weliswaar een goed bewegende merrie, maar heeft lang niet zoveel ervaring. Het laatste van haar vier veulens is pas drie maanden geleden gespeend. Daarna kon Sabine haar pas volop in training nemen.

Zowel Ineke de Groot als Sjerstin de Vries hebben al eerder aan Paralympische Spelen deelgenomen. Voor Petra van de Sande en Sabine Peters wordt dit de eerste maal. In Aken hebben de amazones onder alle mogelijke verschillende omstandigheden kunnen trainen. In de losrijbanen van het CHIO, in de binnenmanege als het regende, maar ook onder kunstlicht in de officiële wedstrijdpiste. De wedstrijden voor Grade IV zullen in Hong Kong eveneens 's avonds plaatsvinden. Bondscoach Diederik Wismeijer is vol vertrouwen over zijn team al heeft volgens hem met name het wegvallen van Papillon de kansen op een teammedaille verkleind. Engeland, waar de paardensport voor mensen met een handicap volledig geïntegreerd is in de paardensport voor valide ruiters is veruit favoriet. Zij wonnen de landenwedstrijd in 2004 in Athene, waar het Nederlandse team brons behaalde. Maar ook de Duitsers en de Noren komen met een sterke delegatie naar Hong Kong. Temeer omdat uitsluitend de ruiters en niet de combinaties zich bij de FEI hebben moeten kwalificeren en dus pas op de eerste wedstrijddag in Hong Kong zal blijken welke paarden de andere deelnemers bij zich hebben, beloofd het een spannende strijd te worden.

Het begeleidingsteam van de Paralympiërs bestaat naast bondscoach Diederik Wismeijer uit teammanager Ad Wagemakers, teamveterinair Jan Kroes, fysiotherapeut Sylvia Hageman, assistent bondscoach Janneke Reinders en groom Monique Staring. Op de website www.beestengoed.nl houden Monique Staring en Sylvia Hageman een weblog bij van de belevenissen van de dressuurruiters.

Dorli Welp

Team
Ineke de Groot (Noordwijk), Grade IV Indo (v. Rex Magna) Sabine Peters (Cuyk), Grade IV Donna DM (v. De Niro) Petra van de Sande (Den Haag), Grade II Toscane (v. Obelisk) Sjerstin de Vries-Vermeulen (Ermelo), Grade IV Sultano (v. Sultan)

Bondscoach: Diederik Wismeijer
Teammanager: Ad Wagemakers
Assistent bondscoach/groom: Janneke Reinders
Teamveterinair: Jan Kroes
Fysiotherapeute: Sylvia Haveman
Groom: Monique Staring