Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam


Reconstructiewerkzaamheden

Dit voorjaar heeft het dagelijks bestuur van IJsselmonde ingestemd met de reconstructie van de kruising Klein Nieuwland. Deze kruising, bestaande uit twee gedeelten, is door de vele letselongevallen één van de black spots van Rotterdam. Uit een ongevallenanalyse is gebleken dat de meeste ongelukken worden veroorzaakt door het niet verlenen van voorrang en te hard rijden.

Aanleg rotondes
Besloten is nu om, zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde van Klein Nieuwland, een rotonde aan te leggen. Hierdoor wordt de voorrang goed geregeld en bovendien werkt een rotonde snelheidsremmend. De wegen op Klein Nieuwland en de aansluiting van de toeleidende wegen op de rotondes worden versmald tot één rijbaan en de aanwezige fietspaden moeten worden verlegd en krijgen een rode asfaltlaag. In de nieuwe situatie zijn de fietspaden in twee richtingen berijdbaar. Voor het werk moeten 15 bomen worden verwijderd, waarvan zes platanen verplant kunnen worden naar een plek in de directe omgeving. Hiervoor is op 25 februari 2008 een rooivergunning verleend.
Tijdens de werkzaamheden wordt tegelijkertijd het riool vernieuwd en drainage aangelegd.

Gefaseerde werkzaamheden
Begin september wordt op een aantal plaatsen op Klein Nieuwland, naast de rijbanen, zand aangebracht als voorbelasting. Hiervoor zijn geen afsluitingen of omleidingen noodzakelijk. In november start Gemeentewerken met de reconstructiewerkzaamheden. Dit werk wordt in drie fases gerealiseerd:

* fase 1: de noordelijke rotonde inclusief oostelijke rijbaan en fietspad Klein Nieuwland,
start eind oktober;

* fase 2: westelijke rijbaan en fietspad Klein Nieuwland, start begin januari;

* fase 3: de zuidelijke rotonde bij de aansluiting Groeninx van Zoelenlaan,
start begin februari.

Vooral tijdens de aanleg van de twee rotondes zullen afsluitingen en omleidingen onvermijdelijk zijn. Hiervoor wordt door Gemeentewerken een verkeersplan opgesteld. Voor aanvang van het werk in november zal dit verkeersplan en de reconstructiewerkzaamheden aan bewoners en ondernemers worden gecommuniceerd. Ook willen we, in oktober, een inloopbijeenkomst organiseren waar u met uw vragen terecht kunt. Verder zult u van de werkzaamheden op de hoogte worden gehouden via de website van Gemeentewerken Rotterdam, en via artikelen op de deelgemeentepagina IJsselmonde in de Havenloods.

Gemeentewerken verwacht circa negen maanden nodig te hebben voor dit werk, zodat alles in het voorjaar van 2009 afgerond is. Binnenkort ontvangt u de eerste bewonersbrief van Gemeentewerken over de werkzaamheden rondom het aanbrengen van de voorbelasting in september.