Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nummer : 238 AW
Datum : 27 augustus 2008

Feestelijke afsluiting eerste fase Friese Merenproject

Met de speciale voorstelling 'De Rite fan Wetter' is gisteravond in It Heidenskip de eerste fase van het Friese Merenproject van de provincie Fryslân symbolisch afgesloten. Voorafgaand aan de voorstelling werd de film 'Het Friese meren effect' vertoond. Cabaretier Freek de Jonge, die opgroeide in Workum, overhandigde daarna het eerste exemplaar van het boek 'Waterbouw van Wereldklasse, langs Friese meren in 5 vaarroutes en aquaducten' aan oud-gedeputeerde G. van Klaveren, initiatiefnemer van het Friese Merenproject.

Huidig gedeputeerde Jannewietske de Vries is erg trots op wat er allemaal gerealiseerd is in de afgelopen 8 jaar. "Ons merengebied, ons Friese landschap, is ons goud. Daarom willen we door met de tweede fase van het Friese Merenproject. In deze tweede fase willen we ons vooral richten op de invalspoorten, groei van werkgelegenheid en innovatie. We willen onze gastvrijheid en kwaliteit behouden en toeristische toppositie versterken.

Feiten en cijfers
In de eerste fase van Het Friese Merenproject van 2000 tot 2008 heeft de provincie in samenwerking met achttien gemeenten en de overige partijen in het project circa 300 projecten uitgevoerd. Omvangrijke projecten, zoals de bouw van vijf aquaducten en het verhogen van 5 spoorbruggen, maar ook kleinere projecten zoals twaalf nieuwe sanitaire voorzieningen, herinrichting van havens, aanlegplaatsen in het buitengebied en de herinrichting van de openbare ruimte in watersportkernen als Heeg, Woudsend, Balk en Sneek. Verder is 130 kilometer aan bestaande vaarwegen opgewaardeerd en zijn 44 vaste verkeersbruggen verhoogd naar een doorvaarthoogte van 2.50 m of 3.00 m. Er is 205 kilometer aan vaarwegen gebaggerd, waarvan 110 kilometer ook nog is verdiept naar een vaardiepte van 1,70 m, 1,90 m of 2,10 m, om dieper stekende jachten toe te kunnen laten Het gaat om een investering van in totaal E 245 miljoen.

Waterbouw van Wereldklasse
Het boek 'Waterbouw van Wereldklasse, langs Friese meren in 5 vaarroutes en aquaducten' laat het Friese merengebied zien in woord en beeld. Het bevat veel foto's en informatie over de belangrijkste verbeteringen in het kader van het Friese Merenproject en de bouw van vijf aquaducten in de provincie. Het boek dat een goed beeld geeft van de resultaten van het Friese Merenproject tot nu toe is te bestellen via www.friesemeren.nl en te koop bij de boekhandels van Van der Velde in Leeuwarden, Sneek en Drachten en de Friese VVV's.

Het Friese Merenproject is een project van de provincie Fryslân, de gemeenten in het Friese Merengebied, Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Friese Milieufederatie, Watersportverbond, De Marrekrite, LTO Noord, Hiswa en Recron.

Camerik Voortman communicatie- en pr-adviseurs

Dracht 150

8442 BZ Heerenveen

T 0513-640017

F 0513-640989


---- --