Rabobank Groep ziet winst stijgen in uitdagende tijden

27/08/2008 11:31

Rabobank Nederland

Rabobank haalt doelstellingen in eerste halfjaar 2008

-Nettowinst stijgt met 12% naar recordniveau van 1.525 miljoen euro

-Tier 1-ratio komt uit op 11,2 %

-Rendement eigen vermogen 10,7%

-Eigen vermogen stijgt naar 32 miljard euro na verwerking van relatief beperkte herwaarderingen

-Baten groeien met 7%, bedrijfslasten dalen 1%; efficiencyratio naar 63,1%

-Negatief effect kredietcrisis op nettowinst 529 miljoen euro, deels gecompenseerd door hoger renteresultaat

-Incidentele baten door verkoop Alex en consolidatie Bank BGZ

-Goed halfjaar voor lokale Rabobanken

-Kredietportefeuille private cliënten neemt toe met 6% tot 378 miljard euro

-Toevertrouwde middelen stijgen met 4% tot 260 miljard euro

"Hoewel de huidige situatie op de financiële markten moeilijk is, hebben we ruimschoots voldaan aan onze financiële doelstellingen. Het resultaat steeg verder en het rendement bleef op niveau. De nettowinst steeg met 12% en het rendement op eigen vermogen bedroeg 10,7%. Ook bleef de vermogenspositie uitermate sterk. De tier 1-ratio kwam uit op 11,2%. De gevolgen van de aanhoudende onrust op de financiële markten, wat een negatieve invloed had op de nettowinst van 529 miljoen euro, werden deels gecompenseerd door hoger renteresultaat, maar ook door enkele incidentele baten vanwege de verkoop van Alex en de consolidatie van Bank BGZ.

Via de lokale Rabobanken werden meer hypotheken en zakelijke kredieten aan onze klanten verstrekt. Dit droeg bij aan de groei van de kredietverlening met 6% tot 378 miljard euro. Ook bij Rabobank International, FGH Bank, De Lage Landen en Obvion was er sprake van een verdere groei van de kredietverlening.

In deze onrustige tijden vormen toevertrouwde middelen een belangrijke bron van financiering. Bij de Rabobank Groep stegen deze met 4% tot 260 miljard euro. De lokale Rabobanken financierden zichzelf voor
het merendeel door de stevige toename van de aan hen toevertrouwde middelen." Aldus Bert Heemskerk, CEO Rabobank in zijn voorwoord bij het halfjaarbericht.

Rabobank groep

Het renteresultaat kwam in het eerste halfjaar van 2008 19% hoger uit dan in de eerste helft van het voorgaande jaar. Dit weerspiegelt voor een belangrijk deel het positieve effect van de kredietcrisis op de rentemarge van de Rabobank. Haar lage risicoprofiel betaalt zich uit in relatief gunstige voorwaarden voor de funding op de financiële markten.

Daartegenover stonden door de crisis op de financiële markten handelsresultaten onder neerwaartse druk. Bij een trendmatige groei van het totaal van provisies stegen de baten per saldo met 7% tot 6.081 miljoen euro.

De bedrijfslasten daalden met 1% tot 3.836 miljoen euro. Met name bij Rabobank International was sprake van dalende bedrijfslasten.

Per saldo kwam het brutoresultaat uit op 2.245 miljoen euro, zijnde 24% meer dan in het eerste hal
fjaar van 2007.

De post waardeveranderingen was met 486 miljoen euro beduidend hoger dan in het eerste halfjaar 2007, toen er nog geen sprake was van de kredietcrisis. Thans wordt deze post naast debiteurenverliezen mede beïnvloed door afwaarderingen op de beleggingsportefeuille. De waardeveranderingen kwamen met 27 basispunten van de gemiddelde kredietverlening licht hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 24 basispunten.

Per saldo kwam de nettowinst uit op 1.525 miljoen euro, 12% hoger dan in het eerste halfjaar van 2007 en in lijn met de financiële doelstellingen van de bank.

Binnenlands retailbankbedrijf

De eerste helft van 2008 was wederom een uitstekend halfjaar voor lokale banken.

Bij het binnenlands retailbankbedrijf - de lokale Rabobanken, Obvion en Bizner - steeg de nettowinst in de eerste helft van 2008 met 28% tot 856 miljoen euro. De kredietverlening groeide met 5% tot 257 miljard euro en de toevertrouwde middelen namen toe met 7% tot 161 mi
ljard euro. Deze middelen, met het accent op sparen, lieten direct na het halfjaar in juli een opmerkelijke toename zien.

De lokale Rabobanken en Obvion versterkten hun marktleiderschap op de hypotheekmarkt. Het marktaandeel van de Rabobank Groep steeg met 2 procentpunt tot 30%. Op de spaarmarkt nam de concurrentie toe. Toch hield Rabobank Groep haar aandeel in de spaarmarkt van 41% vast.

Wholesale- en internationaal retailbankbedrijf

Bij Rabobank International - het wholesalebankbedrijf en internationaal retailbankbedrijf van de Rabobank Groep - nam het nettoresultaat af. De nettowinst in de eerste helft van 2008 bedroeg 74 miljoen euro. Als gevolg van de kredietcrisis daalde de winst bij Global Financial Markets. Door afboekingen liep de exposure op de subprime gerelateerde beleggingen terug van 318 miljoen euro naar 108 miljoen. Op basis van een heroriëntatie binnen Global Financial Markets is besloten om niet-klantgerelateerde activiteiten terug te brengen.

Bij de internationale retailbankactiviteiten namen de baten met 40% toe tot 396 miljoen euro. Alle regio's droegen bij aan deze groei. Ook de consolidatie van BGZ droeg bij aan het resultaat.

Vooral door de toename van de kredieten bij het internationaal retailbankbedrijf steeg de kredietverlening met 8% tot 84 miljard euro.

Vermogensbeheer en beleggen

Bij de vermogensbeheeractiviteiten - Robeco, Sarasin en Schretlen & Co - nam de nettowinst in de eerste helft van 2008 toe tot 407 miljoen euro. De boekwinst op de verkoop van Alex droeg hier positief aan bij.

Het negatieve beurssentiment en de daling van de US dollar droegen in belangrijke mate bij aan de daling van het beheerd en bewaard vermogen van klanten met 10% tot 210 miljard euro.

Leasing

Bij De Lage Landen, de leasedochter van de Rabobank Groep, nam de nettowinst in de eerste helft van 2008 met 3% toe tot 112 miljoen euro. Als gevolg van de gewijzigde marktomstandigheden richt De Lage Landen zich meer op de ontwikkeling van de marge dan op de groei van de portefeuille. Daarnaast werd de groei geremd d
oor de daling van de US dollar. Desondanks steeg de kredietportefeuille in het eerste halfjaar met 4% tot 21,6 miljard euro. Het aantal autoleasecontracten nam toe met 2% tot 203.000. De Lage Landen vergrootte haar aanwezigheid in Europa met een overname in Hongarije en de opening van een kantoor in Portugal.

Vastgoed

Bij de vastgoeddochter van de Rabobank Groep, daalde de nettowinst in de eerste helft van 2008 met 16% tot 64 miljoen euro. Door de gewijzigde marktomstandigheden in de woningmarkt verkocht de divisie Development minder woningen: 3.384 tegenover 5.677 in de vergelijkbare periode van het vorig jaar. Bij FGH Bank groeide de kredietportefeuille met 18% tot 15,9 miljard euro terwijl het beheerd vermogen bij Bouwfonds Asset Management met 32% steeg tot 6,7 miljard euro.

Verzekeren

De lokale Rabobanken verkopen een groot deel van het verzekeringsassortiment van Interpolis. Mede als gevolg van de goede samenwerking met Eureko nam het aantal "Alles in éÃ
©n Polissen" en "Bedrijven Compact Polissen" verder toe. Bij het binnenlands retailbankbedrijf daalde de assurantieprovisies met 7% tot 185 (199) miljoen euro door terugvallende opbrengsten in de markt voor levensverzekeringen.

Economische groei vertraagd

Inmiddels is de crisis op de financiële markten ruim een jaar oud. Keer op keer heeft de hoop dat we de onrust achter ons konden laten, plaats moeten maken voor nieuwe problemen en onzekerheden. De huizenprijzen in de Verenigde Staten hebben nog steeds geen bodem bereikt. De economie van de Verenigde Staten is getroffen door een recessie en zal zich in 2009 slechts langzaam herstellen. In het Verenigd Koninkrijk komen de Amerikaanse recessie en de financiële crisis relatief hard aan. Huizenprijzen dalen er en de economische groei zal dit jaar fors vertragen. In de eurozone nemen de verschillen tussen de landen toe, waarbij de zuidelijke lidstaten en Ierland het relatief zwaar te verduren hebben. Ook in de rest van de
wereld zal de economische groei terugvallen. Doordat de huidige groeivertraging wereldwijd gepaard gaat met oplopende inflatie, worden centrale banken beperkt in hun mogelijkheid om de economie te stimuleren door middel van renteverlagingen. Nederland kan zich hier als open economie niet aan onttrekken. In de loop van 2008 zal de economische groei fors vertragen. Maar door een solide uitgangspositie en de goede start van het jaar voorzien wij dat ons land met een economische groei van circa 2% binnen de eurozone tot de koplopers zal behoren.

Bancaire omgeving

De internationale kredietcrisis leidt tot plussen en minnen bij Rabobank. Er is mede door het "safe haven effect" sprake van een ruime liquiditeitspositie. Ook is de lange termijn funding tegen relatief aantrekkelijke tarieven onverminderd beschikbaar. In het verlengde daarvan verbetert de rentemarge.

Uiteraard ondervindt ook de Rabobank hinder van de huidige crisis op de financiële markten. Aangezien de subpri
me crisis is overgeslagen naar de reële economie, bleven af- en herwaarderingen niet beperkt tot de relatief geringe subprime gerelateerde portefeuille. Op basis van IFRS-standaarden is de beleggingsportefeuille van 47 miljard euro voor 1,7% (788 miljoen euro na belastingen) negatief geherwaardeerd. Deze geringe waardeaanpassing weerspiegelt de hoge kwaliteit van de portefeuille, die voor een belangrijk deel uit overheden en banken bestaat.

Per saldo bleef de groei van de nettowinst van de groep op het ten doel gestelde peil. Het eigen vermogen groeide na verwerking van bovengenoemde herwaardering tot 32 miljard euro. Deze toename was mede te danken aan de inhouding van de winst en de uitgifte van vermogenstitels.

Vooruitblik

Te verwachten valt dat de kredietcrisis vooralsnog doorzet. Ook laat de economie een sterke groeivertraging zien. Het bankieren in een dergelijke omgeving vereist de nodige voorzichtigheid en terughoudendheid. De Rabobank staat goed voorgesorteerd, haar exposure op subprime gerelateerde beleggingen is relatief zeer gering. De liquiditeit en solvabiliteit zi
jn sterk. Toch is het lastiger dan ooit om in de huidige marktomstandigheden concrete uitspraken te doen over het te verwachten resultaat in de tweede jaarhelft.

Voor de groei van de activiteiten zullen de toevertrouwde middelen ook in de tweede helft van dit jaar een belangrijke bron van financiering zijn. In het binnenland verwachten we dat de sterke concurrentie op de spaarmarkt aanhoudt. Ook op de hypothekenmarkt doet de forse concurrentie zich blijvend gelden. Voor de Rabobank is het van belang te blijven sturen op een financieel gezonde marge en lagere kosten om ook op lange termijn de klant goed te kunnen blijven bedienen.

http://www.rabobank.com