Maandelijkse boekensalon in hartje Amsterdam. 28 aug Boek en Oudheid

22/08/2008 15:34

Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

28 augustus: Maandelijkse Boekensalon

over Boek en oudheid

Donderdag 28 augustus 2008, 17.00-19.00 uur

Op donderdag 28 augustus kunt u weer naar de Maandelijkse Boekensalon in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Het thema van deze Boekensalon is Boek en oudheid. Te gast zijn drie mensen uit het boekenvak die half in de antieke wereld leven. Imme Dros, Hein van Dolen en Frits van der Meij vertellen elk vanuit hun perspectief over de oudheid als inspiratiebron voor de 21ste eeuw.

Schrijfster Imme Dros vertaalde en bewerkte verschillende classics uit de Griekse literatuur, waaronder de Ilias en de Odyssee van Homerus. Ze bracht Griekse goden en helden in een reeks van boeken opnieuw tot grote daden. Classicus Hein van Dolen heeft zich eveneens aan een vertaling van de Odyssee gewaagd. Daarnaast maakte hij veelgeprezen vertalingen van Sofokles en Herodotos en schreef hij over klassieke mythologie en de 'klassieke canon'. Uitgever Frits van der Meij is verbonden aan Athenaeum-Polak & Van Gennep, de uitgeverij die fraai vormgegeven edities van klassieken op de markt brengt. Hij was een van de redacteuren van Boek en Oudheid, de publicatie bij de tentoonstelling Lectori Salutem.

Het thema van deze Boekensalon sluit aan bij de tentoonstelling Lectori Salutem. Boek en oudheid, die nog t/m 7 september te zien is in het aanpalende Allard Pierson Museum. Voorafgaand aan de Boekensalon kunt u deze tentoonstelling bekijken. Om 15.30 uur houdt conservator René van Beek in het Allard Pierson Museum een lezing over Het belang van de antieke bibliotheken. Het bijwonen van de lezing is gratis voor museumbezoekers.

Maandelijkse Boekensalons

In het kader van Amsterdam Wereld Boekenstad organiseren de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak en de Bijzondere Collecties vanaf april 2008 een aantal Boekensalons. Ze vinden plaats op elke laatste donderdag van de maand vanaf 17.00 uur in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Elke Boekensalon heeft een eigen thema. Er worden bijzondere gasten uitgenodigd, die met elkaar en het publiek in debat gaan over diverse onderwerpen. De toegang tot de Boekensalons is gratis.

De Maandelijkse Boekensalons worden mede mogelijk gemaakt door de Groep Algemene Uitgevers (gau) van het Nederlands Uitgeversverbond.





http://www.bc.uba.uva.nl/bbc