Gemeente Dordrecht

Sprookjesachtig slotconcert torenmuziek

Met een programma waarin de sprookjes uit '1001 nachten' centraal staan, sluit Boudewijn Zwart donderdagavond 28 augustus om 20.00 uur de serie zomerconcerten op het Dordtse carillon af.

Het programma staat geheel in het teken van de Russische componist Nikolai Rimsky-Korsakov. Als lid van een adellijke familie kreeg hij op jeugdige leeftijd muziekonderricht. Toen hij twaalf jaar was begon hij als matroos bij de marine. Vanaf 1862 ging hij als marineofficier drie jaar op wereldreis. Dankzij de componist Mili Balakirev koos hij uiteindelijk toch voor de muziek. Rimsky-Korsakov ontpopte zich als een groot dirigent, organisator, arrangeur en componist.

In zijn oeuvre liet hij zich inspireren door de geschiedenis en volksmuziek van Rusland. Zijn invloed op de Russische muziekstijl is groot. Samen met o.a. Balakirev en Moussorgsky was hij lid van 'het machtige hoopje', een invloedrijk clubje van vooraanstaande Russische componisten. Met name zijn orkestraties zi jn baanbrekend en zijn boek over dit onderwerp wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als leidraad op de internationale conservatoria gebruikt. Zijn bekendste werken worden vanavond op de beiaard uitgevoerd.

1001 nachten
Omdat zij kans ziet om sultan Sjahaar met spannende verhalen te boeien, is Scheherazade de enige vrouw die het lukt om 1001 nachten in leven te blijven. In de gelijknamige Symfonische Suite worden vier verschillende verhalen van Scheherazade in Oosterse sfeer uitgebeeld. Daarna volgen drie populaire melodieën van Rimsky-Korsakov, waaronder de virtuoze 'Vlucht van de hommel'.

Tenslotte eindigt het programma in Spaanse sferen met een klaterende rapsodie waar de opzwaaiende kleurrijke rokken en karakteristieke ritmes van de castagnetten een feestelijke finale vormen van de donderdagavondconcerten in dit seizoen.

Klokken luiden
Voorafgaand aan het concert worden om kwart voor acht de klokken geluid. Dit is een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar. Dordrecht is de enige plaats in Nederland waar dit door vrijwilligers onder begeleiding van de beiaardier kan worden gedaan. Het concert zelf is het beste te volgen op de bankjes aan het Maartensgat en langs de Pottenkade. Bij regen kan het concert ook beluisterd worden op de Kaapstandzolder (130 treden). De toren is geopend en in de toren zijn de verrichtingen van de beiaardier te volgen via televisie. Toegang is gratis. Programmaboekjes worden tijdens het concert uitgereikt. Na afloop is er koffie in 't Klockhuys, aan de voet van de toren.

Datum 25 augustus 2008
Redactie Marianne van Rijsbergen
Service Centrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Boudewijn Zwart
Stadsbeiaardier van Dordrecht
T 06 -- 53 42 56 80
e-mail info@bellmoods.com