Chimpansee Fiffi na 28 jaar weer naar buiten

26/08/2008 15:48

Stichting AAP

Na een quarantaineperiode van ruim drie maanden bij Stichting AAP is het zo ver. Chimpansee Fiffi mag komende donderdag haar binnenverblijf verlaten en zal voor het eerst sinds haar jonge jaren de buitenlucht ervaren. Fiffi, een dame van inmiddels zo'n 37 jaar oud, bracht het grootste deel van haar leven door op de donkere zolder van een onbewoonbare woning op een landgoed nabij Parijs.

Fiffi werd door de Franse autoriteiten in beslag genomen, ondanks het zeer agressieve gedrag van de eigenaar. Door de inzet van extra mankracht kon het dier, na twee eerder afgeblazen pogingen, in mei eindelijk met AAP mee naar Almere. De gebeurtenis veroorzaakte grote publieke verontwaardiging toen bleek dat het dier in complete eenzaamheid in een verblijf van slechts enkele vierkante meters in een dichtgelaste kooi had geleefd.

Gedurende de quarantaineperiode is er geleidelijk aan veel voor Fiffi veranderd. Ze kon in mei door haar enorme overgewicht nog amper lopen, maar ze is na een streng dieet al 12 kilo afgevallen en hierdoor een stuk beweeglijker geworden. Haar eetgewoontes van macaroni en andere voor de mens smakelijke, maar zeer ongezonde gerechten hebben plaatsgemaakt voor apenbrokken, groente en fruit. Fiffi blijkt idolaat van haar mannelijke verzorgers.

Hoe Fiffi, ondertussen een chimpaseedame op leeftijd, zal reageren op de buitenruimte is niet te voorspellen. De chimpansee wordt naar verwachting op korte termijn samengevoegd met de twee reeds bij AAP aanwezige chimpansees Jim en Julio.





http://www.aap.nl