Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland levert adviseur voor EU missie in Georgië

28 aug 2008 | Nederland draagt een politiek adviseur bij aan het team van de Speciale Europese Vertegenwoordiger voor de Zuidelijke Kaukasus Peter Semneby. De Nederlandse deskundige zal zich tot eind oktober in Georgië bezighouden met advisering op het gebied van veiligheid, mensenrechten en humanitaire aangelegenheden.

Naar aanleiding van de crisis tussen Georgië en Rusland besloot de Europese Unie onlangs tot een tijdelijke uitbreiding het kantoor van de Europese gezant in de Georgische hoofdstad Tblisi met 7 deskundigen op politiek en veiligheidsgebied.

"Het doel van de Nederlandse bijdrage aan de EU missie in Georgië is om beter zicht te krijgen op de ontwikkelingen in Georgië. Er blijft sprake van instabiliteit in de regio en er is veel behoefte aan internationale waarneming," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Het kantoor van Speciaal Vertegenwoordiger Semneby werkt nauw samen met de OVSE- en VN-missies in Georgië. De OVSE-missie rond Zuid-Ossetië wordt de komende periode uitgebreid van 8 naar 108 waarnemers. Nederland zal mogelijk ook hieraan een bijdrage leveren.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl