NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Nieuwe overeenkomst met Videma: Ruim twee jaar onderhandeld Het bestuur van de NVZ is namens de leden een nieuwe collectieve overeenkomst aangegaan met Videma inzake tv-uitzendingen en video's in ziekenhuizen. De nieuwe overeenkomst gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2007 en loopt af op 31 december 2010. Over de jaren 2004
- 2006 had de NVZ al eerder een collectief contract afgesloten met Videma.

De onderhandelingen met Videma over een nieuw contract waren ingewikkeld en hebben meer dan twee jaar geduurd. Het ging daarbij met name om de vraag of de standaardtarieven van Videma wel of niet van toepassing zijn. Uiteindelijk werd deze vraag niet beantwoord en is in het nieuwe contract simpelweg een soort `schikkingsbedrag' afgesproken.

Meedoen
Een belangrijke afspraak uit het nieuwe contract is dat alle NVZ-leden met terugwerkende kracht ook over de jaren 2007 en 2008 aan dit nieuwe contract gebonden zijn. Voor de nog komende jaren 2009 en 2010 hebben de leden van de NVZ wel het recht om een keuze te maken om al dan niet mee te doen met het collectieve contract. Indien een instelling voor het komende jaar (of komende jaren) niet wil meedoen aan het collectieve contract, dient dit uiterlijk vrijdag 26 september om 12.00 uur per brief of email kenbaar te worden gemaakt aan de NVZ, ter attentie van mr D.K. Aanen (dk.aanen@nvz-ziekenhuizen.nl). Deze instellingen zullen vervolgens zelf met Videma contact moeten opnemen om zelfstandig een contract te sluiten over tv en video in de instelling.

Hoofdpunten
De belangrijkste punten uit de overeenkomst met Videma zijn:
* het betreft een 4 jarig contract, met terugwerkende kracht ingaand op 1-1-2007 en eindigend op 31-12-2010;

* voor de jaren 2009 en 2010 kunnen NVZ-leden zelf kiezen of ze mee willen doen aan het collectieve contract. De leden zijn wel gebonden aan deelname voor de jaren 2007 en 2008;
* indien alle huidige leden van de NVZ participeren in het collectieve contract, dan is de hoogte van het door de NVZ verschuldigde jaarlijkse bedrag EUR 1.260.504,- euro exclusief btw;

* gedurende de looptijd van het contract wordt de gebruikelijke jaarlijkse prijsindexatie niet toegepast;

* indien er op 1-1-2010 een Geschillencommissie Auteursrechten bestaat (voor de oprichting hiervan is nog een wetswijziging nodig) dan moet de NVZ de normaal gebruikelijke Vidematarieven en tariefstructuur voor ziekenhuizen bij deze Geschillencommissie aanvechten. Doet de NVZ dit niet, dan betaalt de NVZ over 2010 een hoger bedrag, namelijk EUR 1.567.278,-. Wanneer de (nog op te richten) Geschillencommissie uitspraak doet, heeft deze géén gevolgen voor de hoogte van de vergoeding in 2010 en/of voorgaande jaren. Het doel van de uitspraak is alleen om duidelijkheid te krijgen over de rechtsgeldigheid van de hoogte van de tarieven en parameters voor de jaren 2011 en volgende.

* de NVZ betaalt aan Videma een bescheiden rentevergoeding over de nota van 2007. Daartegenover staat dat Videma een min of meer vergelijkbaar bedrag aan schadevergoeding betaalt aan de NVZ voor de problematiek rond de kabelmaatschappijen in de jaren 2004 - 2008. De meeste kabelmaatschappijen hielden de ziekenhuizen in het verleden ten onrechte voor dat in hun kabelcontracten de door het lid verschuldigde bedragen aan Videma en gelijksoortige organisaties, was inbegrepen.

De NVZ had over de jaren 2007 en 2008 al voorschotnota's gestuurd aan de leden. Een definitieve afrekening volgt dit najaar.