Gemeente Waalwijk Waalwijk tegen komst van Mall Tilburg

Het college van Waalwijk heeft zich in een brief aan het college van Tilburg uitgesproken tegen de komst van de geplande Mall op het voormalige MOB-complex in Tilburg Noord. Waalwijk refereert in haar brief aan diverse onderzoeksrapporten die uitwijzen dat de de komst van de Mall op negatieve gevolgen heeft voor bestaande winkelcentra in de regio en de bereikbaarheid. Bovendien blijkt bij het narekenen van de modellen dat het voorgestelde concept in deze omvang economisch niet haalbaar is in de regio.

Mall op deze locatie niet levensvatbaar
Een vernieuwing zo stelt het college van Waalwijk, moet leiden tot een verbetering. Waalwijk is van mening dat de beoogde verandering en vernieuwing in het winkelaanbod door de komst van de Mall, niet haalbaar is en leidt tot neerwaartse aanpassing van het concept en vervalt tot een normaal winkelcentrum met dezelfde soort winkels. In dat geval leidt de Mall tot verdringing in de regionale winkelstructuur met forse gevolgen voor het bestaande winkelcentra waarbij met name de ontwikkeling van De Els in Waalwijk zwaar onder druk komt te staan.

Volgens Waalwijk laten de cijfers in het onderzoeksrapport naar de economische effecten zien dat het verzorgingsgebied van de Mall te klein is om de gewenste omzet te generen, zodanig dat de Mall levensvatbaar is. De markt is te klein; er wonen te weinig mensen. Bovendien is het inkomensniveau in en rond Tilburg te laag voor een Mall met winkels uit het hoge en exclusieve marktsegment en de hogere prijsklasse. Tilburg lijkt daarmee niet de juiste locatie voor een levensvatbare Mall.
Daarnaast wordt in de plannen gesteld dat er geen hypermarkten en grote warenhuizen in de Mall komen, terwijl dit doorgaans de publiekstrekkers zijn. Volgens Waalwijk vergroot dit de kans op een niet rendabele Mall. De Mall lijkt daarmee in veel opzichten op het bestaande centra in de regio. De Mall vormt door goede parkeergelegenheid en wellicht ruimere openingstijden een reële bedreiging voor de winkelcentra in de regio en zeker ook voor Waalwijk.

Verkeersoverlast op N261
Waalwijk stelt verder dat de Mall voor ernstige verkeersopstoppingen op de N261 zorgt. De geplande ombouw van de N261 tot een snelweg met ongelijke kruisingen, leidt tot verbetering van de bereikbaarheid van Waalwijk én Tilburg, daarbij is uitgegaan van de autonome groei van het verkeer. Echter deze verbetering wordt grotendeels te niet gedaan door de enorme verkeerstoename van bezoekers van de Mall. Bovendien zijn de plannen voor de Mall van Tilburg volgens Waalwijk conflicterend met het belang dat Tilburg hecht aan de logistieke sector in Midden Brabant en daarom ongewenst.

Met deze reactie sluit Waalwijk zich aan bij de negatieve reacties van de B4 (B5 zonder Tilburg) en de Waalwijkse Ondernemers Federatie.

Publicatie datum 26-08-2008