Gemeente Waalwijk Volgende fase herontwikkeling drie schoollocaties

Het college van Waalwijk heeft besloten een opzet voor herontwikkeling van de drie vrijkomende schoollocaties vml. Willem van OranjeCollege aan de Floris V-laan, Dr. Mollercollege aan de Burgemeester Moonenlaan en Walewyc Vmbo aan het Vredesplein aan de raad voor te leggen. Deze opzet voldoet aan de financiële en volkshuisvestelijke randvoorwaarden zoals de raad deze vaststelde eind 2007. In het voorstel is tevens zoveel mogelijk rekening gehouden met de adviezen en wensen van betrokkenen uit de klankbordgroepen.

Voor elk van de locaties is een klankbordgroep met bewoners gevormd. Deze klankbordgroepen hebben elk een advies en later een aangepast advies uitgebracht. Deze drie adviezen zijn integraal bekeken waarbij bleek dat het integrale plan niet paste binnen de door de raad gestelde randvoorwaarden. Het integrale plan leverde een tekort van 600.000 op en het voorgenomen percentage van 30% sociale woningbouw werd niet gehaald. Een ambtelijke werkgroep heeft de voorstellen van de klankbordgroep bestudeerd en passend gemaakt binnen de randvoorwaarden daarbij is met name gekeken naar het aantal woningen (opbrengst) en de norm van 30% sociale woningbouw.

Geen hoogbouw op locatie Willem van OranjeCollege Het voorstel van de klankbordgroep voor de locatie Willem van Oranje is in zijn geheel overgenomen door het college. Op deze locatie is het niet mogelijk meer woningen te bouwen omdat een deel van het bestaande schoolgebouw behouden blijft. Ook het bouwen in de hoogte is niet haalbaar omdat het niet in de omgeving past.
In het voorstel voor de herontwikkeling van de locatie Willem van OranjeCollege wordt uitgegaan van drie vrijstaande grondgebonden woningen, zes geschakelde patiowoningen, zeven geschakelde grondgebonden woningen en negen appartementen in het bestaande hoofdgebouw van de school. Ook de conciërgewoning blijft staan.

Kapel voor maatschappelijke doeleinden
Ook het voorstel van de klankbordgroep voor de locatie Dr. Mollercollege blijft gehandhaafd. Het college maakt echter een voorbehoud ten aanzien van het behoud van de oost- en westvleugel van het pand. Sloop en nieuwbouw van deze vleugels lijkt efficiënter en goedkoper. De wens van de klankbordgroep om ondergronds te parkeren wordt niet overgenomen, dat is te kostbaar. De wens van de klankbordgroep om extra aandacht te schenken aan senioren worden door het college onderschreven.
In het voorstel voor de locatie Dr. Mollercollege wordt uitgegaan van 11 appartementen in de voorzijde van het bestaande schoolgebouw, 16 appartementen in de zijvleugels, vijf nieuwbouwappartementen op het binnenterrein en drie geschakelde patiobungalows. Het college stelt voor de kapel geschikt te maken voor maatschappelijke doeleinden.

Ontwerp Walewyc Vmbo aangepast
Het advies/ontwerp voor de locatie Walewyc/Vmbo is aangepast omdat het ontwerp van de klankbordgroep niet paste binnen de randvoorwaarden van de raad voor de integrale ontwikkeling van de drie schoollocaties. In het voorstel van de ambtelijke werkgroep wordt uitgegaan van 59 appartementen (48 vrije sector en 11 sociale koop) in een gebouw tegenover Theater De Leest, waarvan 4 penthouses. Het gebouw wordt zes bouwverdiepingen hoog, waarbij de zesde verdieping terugligt. Daarnaast komen er drie zogenaamde urbanvillas (appartementengebouwen van 3 woonlagen). In twee van de drie urban komen sociale huurwoningen.
De klankbordgroep maakt bezwaar tegen deze invulling, met name hebben de leden moeite met de zesde bouwlaag. Ook het college geeft de voorkeur aan het laten vervallen van de zesde bouwlaag. Het college heeft dan ook besloten, wat betreft deze locatie de stedenbouwkundige van de projectontwikkelaar de mogelijkheid te bieden af te wijken van het voorstel.

Bij het ontwerp voor de locatie Walewyc Vmbo maakt het college de aantekening dat mogelijke uitbreiding van Theater De Leest kan leiden tot aanpassing van het voorstel.

Financiën
Het integrale voorstel voor de herontwikkeling van de drie schoollocatie, zoals het nu voorligt, gaat uit van de bouw van ongeveer 150 woningen (verdeeld over sociale huur, sociale koop, vrije sector, grondgebonden en appartementen). Het financiële resultaat van dit plan is nagenoeg budget neutraal.

Op 9 oktober aanstaande staat het voorstel voor de invulling van de drie schoollocatie op de agenda van de raad.

Publicatie datum 26-08-2008