Gemeente Waalwijk 34 bushaltes in Waalwijk gebruiksvriendelijk

Het college van Waalwijk wil het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Bovendien vindt het college het belangrijk dat ouderen en minder validen zelfstandig en gelijkwaardig kunnen leven. Openbaar vervoer speelt een grote rol waar het gaat om de mobiliteit van deze groep in de samenleving. Het bieden van toegankelijke in en uitstaphaltes is voor reizigers een van de voorwaarden voor een comfortabele reis. Het college stelt aan de raad voor om voor april 2009 34 bushaltes gebruiksvriendelijk te maken en hiervoor het subsidiebedrag van de provincie in te zetten.

In Brabant voldoet veruit het grootste deel van de bussen al aan toegankelijkheidseisen: een lage vloer, een knielmechanisme en/ of een oprijplaat. Door invoering van de Wmo en de wet Gelijke Behandeling (2010) maar ook om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren is het wenselijk ook de bushaltes toegankelijk te maken voor veel verschillende doelgroepen zoals ouderen en minder validen, maar ook reizigers met kinderwagens en/of veel bagage. Daarvoor hebben de provincie Noord Brabant en de GGA-regio Midden Brabant subsidies ter beschikking gesteld. Door verhoogde trottoirs wordt gelijkwaardige instap mogelijk en voor blinden en slechtzienden komt er een geleidelijn. Bovendien zijn de haltes voldoende breed zodat ook rolstoelers en mensen met kinderwagens hiervan gebruik kunnen maken.

In Waalwijk zijn 34 belangrijke haltes geselecteerd die toegankelijk gemaakt moeten worden. De bushalte op het Vredesplein is al toegankelijk gemaakt. Deze 34 haltes moeten uiterlijk 2015 aanpast zijn. Per halte is vanuit de provincie 12.500 beschikbaar. Waalwijk wil alle haltes voor april 2009 toegankelijk maken en krijgt hiervoor 480.000 van de provincie

Publicatie datum 26-08-2008