Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 28 augustus 2008

Kenmerk 151

Commissie adviseert over bestuurlijk stelsel

Een commissie, onder voorzitterschap van Bert Mertens, gaat het bestuurlijk stelsel van Amsterdam onder de loep nemen. Mertens is directeur van Rabobank Nederland, een organisatie met een structuur die verrassend veel overeenkomstige kenmerken vertoont met het Amsterdamse bestuurlijke stelsel. De commissie, die verder bestaat uit bestuurders van de centrale stad en de stadsdelen, komt met voorstellen voor verbetering van het stelsel. De commissie is ingesteld om de slagkracht van de gemeente Amsterdam te vergroten. Vóór 1 december van dit jaar zal de commissie haar advies overhandigen aan de bestuurlijk opdrachtgevers, burgemeester Job Cohen en Duco Adema, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Stadsdelen.

Er komen grotere opgaven op de stad en de stadsdelen af en daarom moet de werking van het bestuurlijk stelsel verbeterd worden. Uitgangspunt daarbij is enerzijds het benutten van schaalvoordelen bij het aanpakken van vraagstukken die zich stadsbreed manifesteren; anderzijds moet de gemeente dicht bij de Amsterdammers staan en effectief voorzien in hun behoeften.

De commissie richt zich op de volgende aspecten van het bestuurlijk stelsel: · Met welke schaalgrootte en indeling kunnen stadsdelen maximaal effectief en efficiënt functioneren? Welke verdeling van taken en bevoegdheden tussen centrale stad en stadsdelen is het meest effectief? · Hoe kunnen stadsdelen op adequate wijze opdrachtgevende rollen vervullen voor diensten die de centrale stad levert? · Welke correctiemechanismen kunnen effectief worden ingezet om tekortkomingen in het functioneren of in de samenwerking aan te pakken? Hoe kan de centrale stad haar regierol beter invullen? · Welk aantal volksvertegenwoordigers en bestuurders is het meest effectief? · Hoe kan de bestaande samenwerkingscultuur worden verbeterd? · Hoe kan op regionaal niveau verder worden samengewerkt?

Amsterdam heeft de stadsdelen in de jaren tachtig ingevoerd. Voornaamste reden was het verkleinen van de afstand tussen bestuur en burger. Op dit moment heeft Amsterdam vijftien stadsdelen.

Pb-151