Van Gogh Museum


Amsterdam, 28 augustus 2008

Brieven van Vincent van Gogh volledig in beeld gebracht

Resultaten van vijftien jaar onderzoek in najaar 2009 gepresenteerd

Sinds 1994 bereiden het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) een nieuwe internationale uitgave van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh voor. In oktober 2009 wordt deze unieke uitgave gepresenteerd. Het is de eerste volledige, moderne editie die de huidige stand van kennis weerspiegelt en die zowel digitaal als in boekvorm zal verschijnen. In beide edities worden voor het eerst alle werken getoond waarnaar Van Gogh verwijst: de schilderijen en tekeningen waaraan hij zelf werkte, maar ook de kunstwerken van anderen waarover hij schreef. Zo komt de rijke visuele wereld van Van Gogh tot leven. Ter gelegenheid van de lancering van de beide edities organiseert het Van Gogh Museum de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord.

'Er zijn zoveel mensen, vooral onder onze vrienden, die denken dat woorden niets voorstellen. Integendeel, nietwaar, het is even interessant en even moeilijk om iets goed te zeggen als om iets te schilderen.' Vincent van Gogh aan Emile Bernard, 19 april 1888

De wereldwijde reputatie van de correspondentie van Van Gogh berust op haar grote waarde als document humain en op de enorme rijkdom aan biografische en kunsthistorische gegevens. De 900 brieven, ongeveer 820 van en 80 aan Van Gogh, vormen het verhaal van Van Goghs zoektocht naar zijn bestemming: van de hechte band met zijn broer Theo, die hem onvoorwaardelijk bleef steunen, van zijn soms moeizame vriendschappen, zijn behoefte aan erkenning en bovenal van zijn passie voor kunst en literatuur. In de nieuwe digitale uitgave en de boekuitgave zijn de brieven opgenomen zoals Van Gogh ze werkelijk schreef, zonder verfraaiing, hertaling, aanpassingen of het weglaten van passages.

Boekeditie
Vincent van Gogh - De brieven. De volledige, geïllustreerde uitgave verschijnt in het Nederlands, Frans en Engels en bevat alle 900 brieven van en aan Van Gogh met toelichtingen en afbeeldingen van de ruim 2.000 kunstwerken die in de brieven vermeld worden. Bezorgd door Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker. Uitgegeven door het Van Gogh Museum, het Huygens Instituut en het Mercatorfonds, dat instaat voor het concept, de vormgeving en de redactie van de uitgave in samenwerking met het Van Gogh Museum. Het Mercatorfonds verzorgt als hoofduitgever tevens de internationale co-edities met Thames & Hudson, Actes Sud en Amsterdam University Press als partners. Vijf delen, gebonden, 2.240 pagina's, meer dan 2.000 unieke illustraties. Prijs ca. ¤ 350,-.

Webeditie
Deze Engelstalige webeditie bevat evenals de boekeditie alle 900 brieven van en aan Van Gogh en illustraties van alle kunstwerken die in de brieven vermeld worden. De brieven zijn weergegeven in hun oorspronkelijke talen (Nederlands en Frans), met afbeeldingen van de oorspronkelijke manuscripten, en zijn voorzien van uitvoerige toelichtingen en nieuwe Engelse vertalingen. De webeditie is vooral bestemd voor wetenschappelijke onderzoekers, biedt uitgebreide zoekmogelijkheden en is vrij toegankelijk.

Tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord De tentoonstelling geeft een indringend en veelzijdig beeld van Van Gogh als briefschrijver en kunstenaar. Citaten uit zijn brieven leiden de bezoekers langs zijn schilderijen en die van tijdgenoten en geven inzicht in Van Goghs opvattingen over kunst en kunstenaarschap. Ook zal een grote hoeveelheid originele brieven te zien zijn, met schetsen van werken die hij onder handen had of juist had voltooid. Deze belangrijke documenten worden vanwege hun kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid zelden of nooit getoond. De bezoeker is in de unieke gelegenheid om briefschetsen te vergelijken met de schilderijen en tekeningen waarop ze zijn gebaseerd. De tentoonstelling is te zien van 9 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010.

Het project rond de brieven van Van Gogh wordt mede mogelijk gemaakt door de Vincent van Gogh Stichting, de Turing Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Linea d'Ombra.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting & PR van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of pressoffice@vangoghmuseum.nl.

www.vangoghmuseum.nl