Acties Greenpeace ondoordacht

28/08/2008 11:39

Stichting WNM

De milieugroep Greenpeace zegt de regering te willen helpen met het maken van reservaten op zee door enorme betonblokken in zee te werpen. De betonblokken zouden vissers moeten weerhouden in die gebieden bodemvisserij (in het bijzonder met de boomkor) uit te oefenen.

Het dumpen van betonblokken in zee op is een illegale daad en levert op visgronden levensgevaar voor vissers. Hoewel het hier lijkt te gaan om een geënsceneerde mediastunt op het niveau van een valse bommelding, maakt dit deze actie niet minder verwerpelijk.

De invloed van de bodemvisserij op het ecosysteem van de Noordzee is verwaarloosbaar, zoals gebleken uit grondig wetenschappelijk onderzoek door het RIVO (thans IMARES). Uit dit onderzoek bleek dat van het totale oppervlak van de Noordzee 70% nooit door boomkorschepen wordt bevist. Van de resterende 30% werd de helft minder dan eens in de vijf jaar bevist. Slechts 2 % van het oppervlak werd meer dan vijf maal per jaar bevist. Op het Nederlandse Continentale Plat bleek 40% van het oppervlak minder dan eenmaal per jaar te worden bevist.

Wetenschappelijk wordt algemeen aangenomen dat bodemdieren in hoog dynamische gebieden, die van nature aan grote natuurlijke fluctuaties blootstaan, weinig gevoelig zijn voor visserij. Zo'n gebied is de zuid-oostelijke Noordzee gekenmerkt door een sterke getijstroom, harde aanlandige wind en geringe diepte (minder dan 40 meter). De bewering dat de boomkor de zeebodem zou omploegen is bovendien een volledig valse voorstelling van zaken. De boomkor schraapt slechts een laagje sediment weg van enkele centimeters. De bodemdieren die zich hierin bevinden, ontsnappen grotendeels door de wijde mazen van het net of gaan weer snel overboord. Geen enkele diersoort is uit de Noordzee verdwenen door visserij. Zelfs van de noordkromp, een schelpdier dat meer dan 200 jaar oud kan worden, komen exemplaren van meer dan een eeuw oud nog algemeen voor op relatief vaak beviste bestekken in de Duitse Bocht!

Voor de Nederlandse visserij zou het instellen van een "netwerk van zeereservaten"in de Noordzee een uitermate schadelijke zaak zijn. Alle commercieel belangrijke vissoorten in de Noordzee trekken. De dichtheid van de visbestanden per gebied wisselt sterk met de tijd van het jaar en de visserij volgt dit patroon. Dat de visstand binnen een dergelijk reservaat blijvend zou toenemen is baarlijke nonsens. De vis trekt weg als de tijd daarvoor gekomen is.

De Nederlandse bodemvisserij is de belangrijkste pijler van de Nederlandse visserij. Nederland mag ondermeer 80% van de jaarlijks biologisch verantwoord te vangen hoeveelheid van Noordzeetong binnenhalen.

Het gedram om reservaten in de Noordzee, lijkt ingegeven door het streven naar meer windmolenparken waarvoor uitermate valse voorwendsels worden gebruikt. Opkomen voor natuur en milieu kan goed zijn indien dit gebeurt op wetenschappelijke argumenten en niet op basis van emotie waardoor honderden gezinnen aan de rand van een faillissement worden gebracht.

Meindert Hoefnagel

Namens SWNM





http://www.swnm.nl

http://www.swnm.nl