Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het bericht dat bejaarden al tien dagen niet gewassen zijn

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat bejaarden al tien dagen niet gewassen zijn

Kamerstuk, 28 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2873222

28 augustus 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat bejaarden al tien dagen niet gewassen zijn. (2070827420).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat ouderen in een zorgcentrum in Zaltbommel al tien dagen niet gewassen zijn?

Antwoord 1

Het betreft een bericht over 1 bewoonster die gewassen wil worden door een vaste verzorgende en op vaste tijden. Als dat niet kan wil ze niet gewassen worden.

Vraag 2

Is het waar dat de verzorging, zoals het (verkeerd) aantrekken van steunkousen door schoonmaaksters wordt gedaan omdat er onvoldoende verpleegkundigen zijn? Zo ja, wat is hierop uw reactie?

Antwoord 2

Nee. Lichte verzorgende werkzaamheden zoals maaltijden uitdelen wordt vaker door huishoudelijk verzorgende gedaan. In dit specifieke geval komt dit door ziekte van 2 vaste verzorgenden in de zomerperiode.

Vraag 3

Hoe gaat u bewerkstelligen dat deze misstanden, welke vooral worden veroorzaakt door aanhoudende personeelstekorten in de zorg, nu en in de toekomst niet meer voorkomen?

Antwoord 3

Op grond van dit krantenartikel is er geen conclusie te trekken dat er sprake is van misstanden. Daarnaast is het tekort aan personeel in de zorg een gegeven. Het benadrukken van incidenten zal hierbij niet helpen om jonge mensen te enthousiasmeren voor dit beroep.