Gemeente Zevenaar


Week 35

OUD PAPIER

In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier graag gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u s.v.p. plastic folies verwijderen? Papier van bedrijven wordt niet meegenomen. Kijk hier voor het ophaalschema.

Vergadering Cliëntenraad gemeente Zevenaar, woensdag 3 september 2008

Op woensdag 3 september 2008 vergadert de Cliëntenraad van de gemeente Zevenaar in het gemeentehuis. Deze vergadering is openbaar en begint om 13.30 uur.
De Cliëntenraad behartigt belangen van mensen met een uitkering of een zorgvoorziening in de gemeente Zevenaar door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

De agenda voor deze vergadering ziet er als volgt uit:

Opening.

Mededelingen.

Vaststelling verslag van de vergadering van 16 juli 2008.

Lijst van ingekomen stukken.

Proces toekomstige samenstelling cliëntenraad/Wmo-raad.

Behandeling Wmo-onderwerpen:

- Persoons Gebonden Budget (PGB)

- Actuele ontwikkelingen

Bespreking conceptnota Inkomensondersteuning / Minimabeleid 2009.

Bespreking onderwerp: Participatiebanen.

Mededelingen van de gemeente.

Rondvraag.

Sluiting.

Secretariaat:
De heer P. C. Bruggeman
Bachstraat 114
6904 HW Zevenaar

tel. 0316 - 528392

FIETSEN KIJKEN BIJ POLITIEDISTRICT RIVIERENLAND

Elke eerste donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. De eerstkomende fietskijkavond is op donderdag 4 september 2008 van 18:00 tot 19:30 uur. Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 inZevenaar.

DE LIEMERS LEEST DE LIEMERS SCHRIJFT

Met deze kreet willen de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden aangeven dat er de hele maand september aandacht is voor laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid, ook wel functioneel analfabetisme, komt ook voor in de gemeente Zevenaar.

Laaggeletterden

In Nederland zijn ongeveer anderhalf miljoen laaggeletterden. Van deze anderhalf miljoen hebben een miljoen een Nederlandse en een half miljoen een niet-Nederlandse achtergrond. Laaggeletterden zijn beperkt in het lezen en schrijven. Door deze beperking worden zij vaak bij eenvoudige zaken in het dagelijkse leven gehinderd. Van de Liemerse inwoners heeft 13% te maken met laaggeletterdheid.

Week van de Alfabetisering

Dit jaar is de Week van de Alfabetisering van maandag 8 tot en met zaterdag 13 september. Initiatiefnemer van deze themaweek is de Stichting Lezen & Schrijven. De gedachte van een brede aanpak en betrokkenheid komt tot uitdrukking in de veelheid van en verscheidenheid aan organisaties die activiteiten organiseren. Onder het motto Geletterdheid raakt ons allemaal slaan werkgevers, gemeenten, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen verspreid over heel Nederland de handen ineen. Naast de landelijke activiteiten worden op regionaal en lokaal niveau vele activiteiten georganiseerd.

Themamaand in de Liemers

De Liemerse gemeenten haken niet alleen aan bij de Week van de Alfabetisering, maar gaan nog een stap verder in de strijd tegen laaggeletterden. De hele maand september is uitgeroepen tot themamaand. Gestart wordt direct op 1 september met een interne campagne voor gemeentepersoneel. Voor de medewerkers aan de publieksbalies wordt een workshop georganiseerd: hoe laaggeletterdheid te herkennen en hoe er mee om te gaan.

De Stichting Lezen & Schrijven en het ROC Rijn IJssel leveren hieraan een bijdrage. Spreekster bij de eerste workshop, 8 september in Duiven, is de bekende actrice/schrijfster Marjan Berk. Ook ervaringsdeskundigen -mensen die vroeger beperkt zijn geweest in lezen en schrijven en dit op latere leeftijd hebben geleerd- leveren een bijdrage.

Naast de gemeenten worden ook bibliotheken, cultuurcentra, de Rabobank, ondernemersvereniging Lindus en Vivare betrokken bij de themamaand. Basisscholen worden geattendeerd op het speciale lespakket. Via de gemeentehuizen, de gemeentelijke websites en gemeentepaginas in de huis-aan-huiskranten wordt voorlichting gegeven over het thema.

De campagne in de maand september wil meer informatie verstrekken over laaggeletterdheid met als doel laaggeletterdheid te herkennen met als uiteindelijk doel bewoners een kans te geven om volwaardig in de samenleving mee te doen.

Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar
www.lezenenschrijven.nl, www.mijnabc.nl en de gemeentelijke website.