Gemeente Lelystad

Groot feest start brede school Atolwijk

Donderdag 28 augustus vond de feestelijke én officiële start plaats van de Brede School Atolwijk. Het aantal brede basisscholen in Lelystad is daarmee gekomen op 22.

De verschillende partners hebben het convenant Brede School Atolwijk ondertekent. Namens de gemeente was wethouder Willem de Jager aanwezig.

Brede scholen

In Lelystad sluiten steeds meer scholen zich aan bij het Brede School concept. Brede scholen richten zich op het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen/ouders/wijkbewoners en/of het versterken van de sociale samenhang in de buurt. Binnen het concept van De Brede School werken diverse basisscholen samen met diverse sport-, zorg-, welzijns- en cultuurorganisaties.

De verschillende partners zorgen gezamenlijk voor een gevariëeerd activiteitenaanbod zowel binnen als buiten schooltijd. De 22 brede scholen in Lelystad zijn verdeeld over Brede Schoolnetwerken : Boswijk, Waterwijk, Jol/Galjoen/Punter, Zuiderzeewijk, Lelystad-Haven en dan nu de Atolwijk.

De Brede School Atolwijk

Onder de Brede School Atolwijk vallen vier basisscholen: O.B.S. De Regenboog, O.B.S. De Optimist, P.C.B.S. De Wingerd en de Islamitische basisschool Al Ihsaan.

Binnen de Brede School Atolwijk zijn de partners:

De Kubus, het Sportbedrijf, Stichting 3D, de Bibliotheek, STOP, SKL, GGD/Jeugdgezondheidszorg, Buurtcentrum De Krakeling, gemeente Lelystad.
De Brede School Atolwijk biedt kinderen en volwassenen in de buurt binnen en buiten schooltijd extra activiteiten aan, zodat kinderen zich breder kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien en buurtbewoners meer betrokken raken bij hun wijk.

Feest

Na de ondertekening van het convenant stond de dag in het teken van feest, met veel feestelijke activiteiten voor de kinderen zoals sport en spel, een bezoek van sprookjesfiguren voor de peuters, een drumact met een vleugje symphonische rock, een disco work out, een preview Brede School, een dansvoorstelling van Sisi Majitu en niet te vergeten een kinderkookcafe.

Multifunctionele accommodaties

De Brede School Atolwijk krijgt uiteindelijk onderdak in een multifunctionele accommodatie: de zgn. marktplaats voor de buurt. In deze Marktplaats voor de buurt vinden peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, centrum voor jeugd en gezin, sportzaal, buurtcentrum en gemeentelijke wijkpost gezamenlijk onderdak.

Landelijk beleid

Vanuit het rijk wordt de lokale Brede School ontwikkeling gestimuleerd. Lelystad heeft eind vorig jaar ingetekend op de regeling Brede School en combinatiefuncties sport en cultuur. Dit betekent dat ten behoeve van de Lelystadse brede scholen extra mensen kunnen worden aangesteld om in en na schooltijd sportieve, culturele en wel nog ook nog andere activiteiten uit te voeren.

BOS-project

Onderdeel van de Brede School ontwikkeling in Lelystad zijn de BOS-projecten (Buurt, Onderwijs, Sport). De BOS-projecten bieden laagdrempelige sportieve beweegactiviteiten voor kinderen aan met als doelen meer en beter bewegen om een gezonde en actieve leefstijl te bevorderen en sociale achterstand en overgewicht te voorkomen. Vanuit dit project worden er extra vakleerkrachten op de basisschool ingezet, wordt het naschoolse aanbod versterkt en kunnen kinderen kennismaken met verschillende verenigingssporten.

De gemeente Lelystad heeft van het Ministerie van VWS subsidie ontvangen vanuit de landelijke Bos Impuls om het Lelystadse BOS-project uit te voeren. Ook de scholen in de Atolwijk nemen hieraan deel.

---