Gemeente Lelystad

Afvalstoffenverordening aangepast

Het college wil de gescheiden inzameling van groente-, tuin- en fruitafval bij de hoogbouw en de gestapelde bouw stoppen.

Aanpassing

Op 15 april 2008 sprak het college al het voornemen hiervoor uit. Hiervoor is een aanpassing nodig van de afvalstoffenverordening. In de afgelopen periode hebben de ontwerpwijzigingen van de afvalstoffenverordening ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties binnengekomen. Daarom vraagt het college aan de gemeenteraad de wijziging van de afvalstoffenverordening vast te stellen.

Vervuiling

De inzameling van gft-afval bij de hoogbouw is in verhouding erg duur en niet efficiënt. Er wordt bij flats weinig gft-afval opgehaald in vergelijking met de laagbouw. Verder is in een groot deel van de verzamelcontainers het gft-afval vervuild met restafval. Vervuiling met restafval maakt de volledige lading gtf-afval ongeschikt voor verwerking tot compost.

Bij de laagbouw levert het gescheiden inzamelen van gft-afval wel een grote besparing op voor het milieu, de hoeveelheid geproduceerd afval en qua kosten. Als dit niet werd gedaan moest 6.000 ton afval voor 35,- per ton meer verwerkt worden.

Afspraken

Over het precieze moment dat gestopt wordt met de inzameling van gft bij de hoogbouw worden, als de gemeenteraad heeft ingestemd, afspraken gemaakt met inzamelaar HVC / Flevocollect. Betreffende bewoners ontvangen hierover dan thuis bericht.

---