Ministerie van Defensie

ACTUEEL

28-08-2008 10:55

LEERLINGEN TIMMEREN SCHOOLBANKJES URUZGAN

Drie lokale timmerlieden gaan voor verschillende scholen lesbanken vervaardigen. - Foto: Richard Frigge/AVDD

Drie lokale timmermannen zijn gisteren in Tarin Kowt een contract aangegaan met de Taskforce Uruzgan. Zij brengen jonge leerlingen het ambacht van timmerman bij en leveren tegelijkertijd schoolbankjes voor nieuwe scholen in de provincie. Het gildesysteem is een gezamenlijk project van Nederlandse en Australische militairen.

De leerlingen in de leeftijd van tien tot en met achttien jaar volgen eerst een basiscursus van enkele weken aan de Australische Trade and Training School op de Nederlandse basis Kamp Holland. Daarna worden de meest gemotiveerde leerlingen acht weken onder de hoede genomen van één van de timmermannen. Daarna bereidt een vervolgcursus de leerlingen voor op een volgende periode van werkend leren om tot slot de cursus voor gevorderden te volgen.

Deze aanpak, mede opgezet door IDEA, is niet nieuw in Afghanistan en werkt bijvoorbeeld al ruim drie jaar in de noordelijke provincie Baghlan. Het is vooral een manier om de sociaaleconomische ontwikkeling te bevorderen. De leerlingen ontvangen een bijdrage om in hun levensonderhoud te voorzien. De timmerlieden krijgen een marktconform bedrag voor de schoolbankjes die ze leveren en ook een klein beloning voor hun mentorrol.