Voedingcentrum


Maximale hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle Europese landen gelijk

Bestrijdingsmiddelen worden in de land- en tuinbouw gebruikt om de oogst te beschermen tegen onder andere schimmels, onkruid en insecten. In heel Europa zijn de maximale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen (MRL) die in een product mogen achterblijven vanaf nu gelijk. Voor Nederland betekent dit dat in sommige gevallen die maximale hoeveelheid omhoog is gegaan. Dat klinkt erger dan het is, voor je gezondheid hoef je je geen zorgen te maken. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA, heeft alle nieuwe niveaus streng onderzocht en veilig bevonden. Het Voedingscentrum vindt verder de gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit ver uitstijgen boven het eventuele nadeel van bestrijdingsmiddelen.

Tot voor kort kon ieder Europees land zelf bepalen welke MRL (maximum residu level) het gebruikte. Dat is nu veranderd, voornamelijk omdat er problemen ontstonden bij de import en export. Op Europees niveau zijn alle MRLâs nu aan elkaar gelijk gemaakt. Voor Nederland betekent dit dat ze in bepaalde gevallen verhoogd zijn.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?
Deze verandering betekent niet dat voedsel nu onveiliger is geworden. De EFSA heeft alle nieuwe MRLâs uitvoerig onderzocht en veilig verklaard. Sowieso zegt een MRL op zichzelf niets over de schadelijkheid voor de gezondheid. Dat doet de zogeheten ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) wel. De ADI is een toxicologische norm die aangeeft wanneer een stof op lange termijn schadelijk zou kunnen zijn. MRLâs worden per product vastgesteld en zijn zo streng dat overschrijding niet automatisch betekent dat er gevaar is voor de gezondheid. MRLâs worden zó vastgesteld dat kinderen en zelfs âliefhebbersâ â mensen die heel veel van bepaalde producten eten â de ADI normaal niet halen.

Wat vindt het Voedingscentrum?
Om de kans op overschrijdingen in levensmiddelen tot een minimum te beperken en milieuschade zo veel mogelijk te voorkomen, pleit het Voedingscentrum voor een zo beperkt mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Variatie in de groente- en fruitconsumptie beperkt de kans op eventuele schadelijke gevolgen van een incidenteel verkeerd product. Bovendien verkleint het eten van voldoende groente en fruit de kans op hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. De voordelen stijgen dus uit boven eventuele nadelen.

Zie ook:
Bestrijdingsmiddelen