Voedingcentrum
Maximale hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle Europese landen gelijk
Bestrijdingsmiddelen worden in de land- en tuinbouw gebruikt om de
oogst te beschermen tegen onder andere schimmels, onkruid en insecten.
In heel Europa zijn de maximale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen
(MRL) die in een product mogen achterblijven vanaf nu gelijk. Voor
Nederland betekent dit dat in sommige gevallen die maximale
hoeveelheid omhoog is gegaan. Dat klinkt erger dan het is, voor je
gezondheid hoef je je geen zorgen te maken. De Europese autoriteit
voor voedselveiligheid, EFSA, heeft alle nieuwe niveaus streng
onderzocht en veilig bevonden. Het Voedingscentrum vindt verder de
gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit ver uitstijgen
boven het eventuele nadeel van bestrijdingsmiddelen.
Tot voor kort kon ieder Europees land zelf bepalen welke MRL (maximum
residu level) het gebruikte. Dat is nu veranderd, voornamelijk omdat
er problemen ontstonden bij de import en export. Op Europees niveau
zijn alle MRLâs nu aan elkaar gelijk gemaakt. Voor Nederland betekent
dit dat ze in bepaalde gevallen verhoogd zijn.
Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?
Deze verandering betekent niet dat voedsel nu onveiliger is geworden.
De EFSA heeft alle nieuwe MRLâs uitvoerig onderzocht en veilig
verklaard. Sowieso zegt een MRL op zichzelf niets over de
schadelijkheid voor de gezondheid. Dat doet de zogeheten ADI
(aanvaardbare dagelijkse inname) wel. De ADI is een toxicologische
norm die aangeeft wanneer een stof op lange termijn schadelijk zou
kunnen zijn. MRLâs worden per product vastgesteld en zijn zo streng
dat overschrijding niet automatisch betekent dat er gevaar is voor de
gezondheid. MRLâs worden zó vastgesteld dat kinderen en zelfs
âliefhebbersâ â mensen die heel veel van bepaalde producten eten â de
ADI normaal niet halen.
Wat vindt het Voedingscentrum?
Om de kans op overschrijdingen in levensmiddelen tot een minimum te
beperken en milieuschade zo veel mogelijk te voorkomen, pleit het
Voedingscentrum voor een zo beperkt mogelijk gebruik van
bestrijdingsmiddelen. Variatie in de groente- en fruitconsumptie
beperkt de kans op eventuele schadelijke gevolgen van een incidenteel
verkeerd product. Bovendien verkleint het eten van voldoende groente
en fruit de kans op hart- en vaatziekten en een aantal vormen van
kanker. De voordelen stijgen dus uit boven eventuele nadelen.
Zie ook:
Bestrijdingsmiddelen