AutoRai

Opels zuinigheidssterren: de nieuwe Corsa en Astra ecoFLEX

(8/28/2008)
Opel introduceert voor het modeljaar 2009 nieuwe, milieuvriendelijke ecoFLEX-versies van de Corsa en de Astra. Met een CO2-uitstoot van slechts 109 g/km (Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX) en 119 g/km (Astra 1.7 CDTI ecoFLEX) stellen deze zuinigheidssterren zich tevreden met slechts 4,1 respectievelijk 4,5 liter diesel per honderd kilometer.Beide autoâs worden standaard geleverd met een onderhoudsvrije dieselpartikelfilter.

âBij Opel betekent milieubewustzijn dat we slimme technologische innovaties aanbieden tegen betaalbare prijzen om ze voor zo veel mogelijk klanten toegankelijk te maken. De Corsa en Astra ecoFLEX zijn de nieuwste resultaten van die strategie en bieden een direct antwoord op de behoeften van klanten in deze volumesegmenten,â aldus Hans Demant, Managing Director Adam Opel GmbH.

Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX: CO2-uitstoot omlaag met 10 g/km Dankzij een geoptimaliseerd motormanagement en een lager gewicht wist Opel het verbruik en de CO2-emissies van de Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX met ongeveer negen procent terug te dringen. Daardoor zakte het verbruik over de gemengde cyclus van 4,5 naar 4,1 l/100 km en daalde de CO2-uitstoot tot 109 gram per kilometer; 10 gram minder dan voorheen.

De Corsa en Astra ecoFLEX gebruiken een vergelijkbaar recept om het verbruik en de emissies te beperken. Op de Corsa werd de afstelling van de 1.3 CDTI geoptimaliseerd en aangepast aan een langere overbrengingsverhouding. Om de luchtweerstand te verlagen, werd de auto met 20 mm verlaagd, werden de luchtinlaten geoptimaliseerd en kreeg hij wielen met nieuw ontwikkelde wieldoppen. De Corsa ecoFLEX beschikt ook over speciale, smallere banden met een lagere rolweerstand (175/70 in plaats van 185/70), gemonteerd op lichtere â gesmede â stalen 14â-velgen (15â lichtmetalen velgen zijn als optie verkrijgbaar). De ingenieurs hebben ook extra aandacht besteed aan het gewicht en wisten maar liefst 45 kg te besparen. De geoptimaliseerde velgen en banden zijn op zich al goed voor gewichtsbesparing van 7,2 kg.

De Corsa ecoFLEX is verkrijgbaar als driedeursmodel in de uitrustingsversies Essentia, Enjoy en Business en heeft een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van zijn voorganger: een vermogen van 55 kW/75 pk, een maximumkoppel van 170 Nm en een topsnelheid van 168 km/u.

Nieuwe Astra 1.7 CDTI ecoFLEX: betere prestaties, minder CO2-emissies
De nieuwe Astra 1.7 CDTI ecoFLEX is verkrijgbaar als vijfdeurs, driedeurs en Stationwagon en wordt aan een handgeschakelde zesversnellingsbak gekoppeld. Deze uitzonderlijk zuinige auto heeft slechts 4,5 liter diesel per honderd kilometer nodig en stoot 119 g/km CO2 uit. Toch heeft de 1.7 CDTI common-rail diesel een maximumvermogen van 81 kW/110 pk, een koppel van 260 Nm bij 2.000 t/min en een topsnelheid van 188 km/u. Zo toont hij zich even bestuurders- als milieuvriendelijk.

De GM-ingenieurs kwamen tot dit resultaat door de Astra 1.7 CDTI in diverse opzichten aan te passen. Ze kozen een langere overbrengingsverhouding, optimaliseerden het motormanagement en verlaagden het stationaire toerental. En aangezien gewicht de âvijandâ is, werd het leeggewicht van de nieuwe Astra ecoFLEX met 30 kg teruggedrongen.

Bovendien verbeterden de ingenieurs de aerodynamica door het chassis verlagen, de luchtinlaat vooraan te optimaliseren en een lager paneel met beperkte luchtweerstand te monteren onder het motorcompartiment. Ze reduceerden ook het energieverbruik van de stuurbekrachtigingspomp en monteerden 15â-banden met een lage rolweerstand (16â als optie verkrijgbaar).

Holistische benadering om de zuinigheid te verhogen en het verbruik te reduceren
De Corsa en Astra ecoFLEX bewijzen dat men het verbruik effectief kan reduceren met behulp van betaalbare, intelligente technologieën. Naast het onderzoek naar en de ontwikkeling van alternatieve aandrijfsystemen blijven de GM-ingenieurs werken om de efficiëntie van klassieke aandrijvingen te verhogen. Dat geldt niet alleen voor de motor, maar ook voor de interactie van alle onderdelen die een invloed kunnen hebben op het verbruik.

Beide autoâs zullen nog voor het eind van 2008 leverbaar zijn. In de zomer van 2009 lanceert Opel ook een ecoFLEX-variant van het nieuwe topmodel Insignia, om een laag brandstofverbruik en beperkte emissies te combineren met een hoge mate van comfort en prestaties in de middenklasse.