Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake onderzoeksmissie naar Georgie in verband met de tragische dood van cameraman Storimans

28-08-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Met deze brief wil ik u informeren over mijn besluit een onderzoeksmissie naar Georgië te sturen in verband met de tragische dood van de Nederlandse RTL-cameraman Storimans, 12 augustus jl. in de stad Gori.

Naar aanleiding van dit incident heb ik zowel de Georgische als de Russische autoriteiten verzocht informatie te verstrekken die de toedracht van deze gebeurtenis zou kunnen ophelderen. Deze verzoeken hebben tot dusver niet geleid tot bruikbare informatie die de in Nederland breed gevoelde behoefte meer duidelijkheid te krijgen kan bevredigen. Daarom heb ik het besluit genomen een missie te sturen. De Georgische autoriteiten hebben met instemming gereageerd op dit besluit en toegezegd deze missie te zullen faciliteren. De Russische autoriteiten in Moskou zijn van dit besluit op de hoogte gebracht. Op het verzoek Russische officials in Georgië te laten meewerken met dit onderzoek is welwillend gereageerd.

Deze missie zal vrijdag 29 augustus a.s. vertrekken naar Georgië en worden geleid door oud-Ambassadeur Jacobovits de Szeged en oud-commandant der Marechaussee Beuving. De missie heeft als opdracht ter plaatse feitenmateriaal te verzamelen dat duidelijkheid kan brengen in de omstandigheden waaronder Storimans om het leven is gekomen. Daartoe zullen gesprekken worden gevoerd met de lokale autoriteiten, eventuele ooggetuigen, internationale ngo's en organisaties en, indien mogelijk, met Russische militaire en civiele autoriteiten. Ten aanzien van contact met deze militairen dienen de verwachtingen overigens niet te hoog gespannen zijn. Russische troepen hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Gori maar verlenen voorlopig geen toestemming om de door hen gecontroleerde gebieden, waaronder Zuid-Ossetië, te betreden. De erkenning door de Russische Federatie van de eenzijdig door Abchazië en Zuid-Ossetië uitgeroepen onafhankelijkheid op 26 augustus jl. heeft de situatie er niet eenvoudiger op gemaakt.

Als gezegd wil ik met deze missie tegemoet komen aan de behoefte meer duidelijkheid te krijgen over deze tragische gebeurtenis. De realiteit gebiedt hieraan toe te voegen dat het niet eenvoudig zal zijn voor deze missie om resultaat te boeken. Deze crisis is nog niet ten einde en de situatie ter plaatse is erg diffuus. Gezien de almaar oplopende spanningen tussen de diverse partijen zal het zonder meer lastig zijn om objectief feitenmateriaal te verzamelen.

Ik zal u voor zover mogelijk blijven informeren over het verloop van de missie.

De minister van Buitenlandse Zaken

Drs. M.J.M. Verhagen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl