Stichting EU Tax Claims: belastingteruggave na verkoop huis Spanje

28/08/2008 13:37

Pertinent Produkties

Nederlanders die tussen 2004 en eind 2006 hun (tweede) huis in Spanje verkochten, hebben mogelijk te veel vermogenswinstbelasting aan de Spaanse overheid betaald. De Stichting EU Tax Claims probeert in opdracht van gedupeerden een teruggave af te dwingen en doet dat op basis van no cure no pay. Inmiddels hebben circa 25 personen de stichting ingeschakeld. Dat aantal zal de komende tijd naar verwachting flink stijgen.

Bij de verkoop van huizen hanteerde de Spaanse overheid tot 2007 twee verschillende belastingtarieven. Spanjaarden betaalden 15% vermogenswinstbelasting en buitenlanders maar liefst 35%. De Europese Commissie is van mening dat een dergelijk groot verschil discriminerend werkt ten opzichte van niet-Spaanse inwoners van de Europese Unie. De Spaanse belastingdienst besloot vervolgens het te hoge tarief voor buitenlanders met ingang van 1 januari 2007 af te schaffen.

Er werd echter geen regeling getroffen voor buitenlandse huizenbezitters die eerder nog wél 35% hadden moeten betalen. De Europese Commissie heeft hierover bij het Europese Hof een klacht ingediend. Die is gegrond verklaard. De Spaanse overheid zal nu tot een teruggave aan gedupeerden moeten komen. Maar dat gebeurt alleen op basis van goed onderbouwde claims. De Stichting EU Tax Claims begeleidt het opstellen en indienen van de claims en gaat er van uit dat het gemiddelde claimbedrag tussen de 20.000 en 40.000 euro zal liggen.

De stichting heeft volgens voorzitter Piet-Hein Crena Uiterwijk (fiscaal jurist met specialisatie Spanje) een effectieve aanpak ontwikkeld: "Dankzij onze uitgebreide kennis van de lokale omstandigheden en het belastingstelsel in Spanje kunnen wij voor klanten het recht op teruggave letterlijk te gelde maken. En dat inclusief 6% rente op jaarbasis. Het is van belang dat gedupeerden onmiddellijk in actie komen om een mogelijke verjaringstermijn te stuiten. De claims kunnen dan nog op tijd worden ingediend. Men dient dus niet te wachten op een uitspraak van het Europese Hof".

De belangstelling voor het indienen van claims neemt volgens de Stichting EU Tax Claims mede door de ingreep vanuit uit Brussel snel toe. Er moet overigens wel aan specifieke voorwaarden worden voldaan. Zo mogen claimindieners ten tijde van de verkoop van hun huis geen fiscaal ingezetene van Spanje zijn geweest en geldt de regeling niet voor bedrijven. Voor een eenmans BV's kan overigens onder bepaalde omstandigheden wel een claim worden ingediend.





http://www.tax-claims.eu