Provincie Overijssel

Huisvesting statushouders verloopt voorspoedig

De huisvesting van statushouders in West-Overijssel verloopt zeer voorspoedig. Op zowel de pardonregeling als op de reguliere taakstellingen kent West-Overijssel een voorsprong. In het afgelopen jaar zijn er al meer dan 600 mensen gehuisvest voor de pardonregeling. In de komende anderhalf jaar moeten er nog 232 mensen uit deze regeling gehuisvest worden.

Gedeputeerde Rietkerk is zeer blij met deze resultaten. "Onze blijvende inzet en die van de gemeenten en corporaties hebben tot deze resultaten geleid. Wij willen de gemeenten met een voorsprong dan ook van harte complimenteren. Zo zien we dat Hardenberg er in is geslaagd om tijdig haar achterstand om te buigen in een voorsprong."

Alle gemeenten in Nederland dienen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) te huisvesten. Daarvoor krijgen ze tweemaal per jaar een zogenaamde aanvullende taakstelling van het Ministerie van Justitie. Voor de eerste helft van 2008 betekende dit voor de West-Overijsselse gemeenten: 52 statushouders aan een passende woning helpen. Reguliere huisvesting biedt de statushouders de kans om op een fatsoenlijke manier aan hun inburgering en nieuwe toekomst te werken.

De provincie Overijssel controleert of de gemeenten in West-Overijssel hun taak rond de huisvesting van statushouders goed uitvoeren. De regio Twente is toezichthouder voor de Twentse gemeenten. De toezichthouder is verplicht om, bij herhaaldelijk niet goed uitvoeren van deze taak door gemeenten, zelfstandig statushouders te huisvesten op kosten van de gemeenten. In West-Overijssel is dit niet nodig geweest. De controle en rapportage vinden twee keer per jaar plaats

Wel zal de provincie de gemeente Kampen uitnodigen voor een bestuurlijk vervolgoverleg. Kampen kende op 1 juli een achterstand van 15 te huisvesten personen. Kampen heeft voor deze reguliere taakstelling inmiddels maatregelen genomen om de achterstanden in te lopen. De resultaten laten echter te lang op zich wachten naar het oordeel van de provincie. De gemeenten Dalfsen, Olst-Wijhe en Raalte hebben een schrijven van de provincie ontvangen waarin ze worden aangemaand om de achterstanden van het eerste halfjaar voor 1 januari 2009 in te lopen. Het gaat hier om maximaal 5 personen in totaal.

In het kader van de pardonregeling hebben 27.500 asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen. Deze mensen moeten ook gehuisvest worden. Dit moet op 1 januari 2010 afgerond zijn. Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 14.000 van deze mensen gehuisvest. In West-Overijssel moeten de gemeenten gezamenlijk 835 mensen huisvesten. 72% van die taakstelling is gerealiseerd. West-Overijssel doet het daarmee beter dan Nederland als geheel.