40% scholen geeft nieuw vak NLT

28/08/2008 13:49

Platform Bèta Techniek

Den Haag, 28 augustus 2008 - Ongeveer veertig procent van de havo-vwo scholen, meer dan 200, geeft dit schooljaar het nieuwe vak Natuur, Leven en Technologie, kortweg NLT. Universiteiten, hogescholen en kennisinstituten hebben zich sterk gemaakt voor de invoering van NLT, een vak dat actuele onderwerpen behandelt uit de bètawetenschap en technologie.

Sinds twee jaar ontwikkelen de instellingen met docenten van tientallen scholen lesmateriaal, de NLT-modules. De vakinhoud bestaat volledig uit modules zoals Waterstofauto, Plaatsbepaling en Navigatie en Forensische Technieken. Scholen kunnen binnen zekere grenzen kiezen welke modules ze leerlingen aanbieden. Momenteel hebben zij de keuze uit 21 gecertificeerde modules. De komende jaren komen er minstens dertig bij.

NLT wordt alleen gegeven in de bovenbouw (Tweede Fase) en is een keuzevak voor leerlingen met een profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Havo-leerlingen doen maximaal acht modules, vwo-leerlingen maximaal elf. Het lesmateriaal van NLT is gratis voor docenten en leerlingen en is digitaal beschikbaar via www.betavak-nlt.nl.

In het hele land zijn regionale steunpunten NLT ingericht bij universiteiten en hogescholen. Zij helpen scholen bij de invoering van het vak en geven nascholingscursussen aan docenten. Iedere gecertificeerde module is ondergebracht bij een regionaal steunpunt. Scholen kunnen met vragen over modules terecht bij het desbetreffende steunpunt.

Over NLT

NLT wordt in teamverband vormgegeven en onderwezen. Dat hangt samen met het karakter van het vak: actuele onderwerpen worden behandeld vanuit een combinatie van wetenschapdisciplines. Docenten van de bètavakken en aardrijkskunde (fysische geografie) kunnen het vak geven.

Het ontwikkelen van het lesmateriaal wordt begeleid door het Landelijk Ontwikkelpunt NLT. De modules worden getest op scholen en beoordeeld door experts op inhoud en didactiek. Een door de minister van OCW ingestelde stuurgroep bepaalt of de modules voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria en in aanmerking komen voor certificering.

Meer informatie: www.betavak-nlt.nl





http://www.betavak-nlt.nl