Gemeente Nuenen


Werkzaamheden in de Papenvoortsche Heide

In de Papenvoortsche Heide worden komend najaar werkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het bosbeheerplan wat de gemeente Nuenen in 2005 heeft laten opstellen.

Dunning

Er wordt een dunning uitgevoerd in het bosgebied. Dit betekent dat er bomen worden geveld om de overige bomen in het bos meer groeiruimte te geven. De te vellen bomen zijn gemarkeerd met een oranje markering.

De gemeente streeft naar een gevarieerder bos met meer afwisseling en natuurwaarde. Dit streven heeft ze vastgelegd in het bosbeheerplan. Door middel van het vellen van bomen wordt sturing gegeven aan de bosontwikkeling. Zo krijgen inheemse loofbomen en markante bomen meer groeiruimte waardoor deze beter kunnen uitgroeien. In de monotone delen zullen ook een aantal open plekken worden gemaakt. In deze open plekken zullen weer nieuwe bomen en struiken groeien waardoor de variatie in het bos wordt vergroot. Aan de zuidoostzijde van de Papenvoortsche Heide wordt een bosrand ontwikkeld. Hierbij wordt gestreefd naar een geleidelijke overgang van het open gebied naar het gesloten bos door middel van het ontwikkelen van een struikenrand.

De vellingswerkzaamheden zullen in september starten.

Venherstel

In september/oktober worden ook herstelmaatregelen uitgevoerd aan het Nuenens ven in de Papenvoortsche Heide. Het doel van de maatregelen is het herstel van natte heidevegetaties langs de venoevers.

Om het blad- en naaldval in het ven te verminderen zal de bosrand rondom het ven worden teruggezet. Daarnaast zal een deel van de oever worden geplagd. Dit betekent dat het opgehoopte strooisel wordt verwijderd waardoor een goede uitgangssituatie wordt gecreëerd voor het herstel van natte heidevegetaties.

Door de maatregelen zal ook het leefgebied voor amfibieën worden uitgebreid.