Stadsdeel Amsterdam Centrum


Gedragscode Splitsen van kracht

28 augustus 2008

Vanaf 1 september 2008 geldt in heel Amsterdam de Gedragscode Splitsen. Deze code moet zorgen voor een verantwoorde omgang van verhuurders met huurders bij het splitsen van particuliere huurwoningen in appartementsrechten.

De gemeente Amsterdam, stadsdelen en de vereniging Vastgoedbelang (tevens eigenaar van de code) hebben onlangs allemaal de gedragscode ondertekend. Een goede omgang van de verhuurders met huurders tijdens het splitsingsproces is erg belangrijk. Splitsing van gebouwen in appartementsrechten gaat meestal gepaard met werkzaamheden in en rondom de woningen. Vaak is dit ook de inleiding tot verkoop van het gehele pand of de afzonderlijke appartementen. Dit bezorgt de huurder overlast en kan het woongenot aantasten.

Momenteel is de Gedragscode vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2009 wordt hij verplicht gesteld aan alle verhuurders en eigenaren die een pand van voor 1940 willen splitsen. Op dit moment is in stadsdeel Centrum geen quotum beschikbaar voor nieuwe splitsingsaanvragen voor vergunningsplichtige gebouwen waarvan één of meer woningen een huur heeft onder de huurtoeslaggrens (deze bedraagt per 1 juli 2008 631,73/ 142 punten).

meer informatie