Gemeente 's-Hertogenbosch

28-08-2008
Discussienotitie: nieuwe visie op Bossche economie

Het college heeft een discussienotitie opgesteld om met de gemeenteraad van gedachten te wisselen over een nieuwe economische visie. Het voorwerk hiervoor is verricht door prof. dr. Tordoir. Hij heeft een zogeheten economisch mission statement voor 's-Hertogenbosch geschreven. Dit mission statement vormt de basis voor de discussie.

Tordoir is een gerenommeerde expert op het terrein van de economische ontwikkeling van steden. Hij is lid van de VROM-raad en hoogleraar Economische Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde vorig jaar een toekomstvisie voor Brabantstad.

Economisch mission statement
In het mission station wordt 's-Hertogenbosch omschreven als een stad die "in economische zin uit vele richtingen de wind mee heeft, en dat al decennialang". Dat is uniek in Zuid-Nederland en heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen: aanhoudende groei van werkgelegenheid, een grote economische diversiteit, uitstekend presterende bedrijven en een tamelijk gezonde arbeidsmarkt.

Een van de bijzondere kenmerken van de Bossche economie is dat er geen dominante bedrijfstak aanwezig is. De werkgelegenheid is voor een centrumstad bovengemiddeld goed gespreid. Dat heeft als voordeel dat de stad economisch weinig kwetsbaar is. Het nadeel is dat de stad geen duidelijk herkenbaar imago heeft bij bedrijven van buiten `s-Hertogenbosch.

Stimuleren en keuzes maken
Tordoir adviseert de gemeente om de economie van de stad te stimuleren via bijvoorbeeld stimuleringsprojecten voor bepaalde sectoren, ruimtelijk beleid, promotie en samenwerking in de regio. Tordoir roept 's-Hertogenbosch op te kiezen voor het stimuleren van al bestaande Bossche bedrijven en instellingen, in combinatie van beperkte, zeer gerichte opvang van bedrijven van buiten de stad. Hij verwacht vooral van jonge, kleine Bossche bedrijven nieuwe banen en innovatie, niet zozeer van grote aantallen bedrijven van buiten. Daarvoor is in 's-Hertogenbosch bovendien weinig ruimte. Reeds in gang gezette arbeidsmarktprojecten hebben een juiste insteek maar zouden sterker geregionaliseerd kunnen worden.

Groeikernen
De Bossche economie is volgens Tordoir in te delen in vier groeikernen die de gemeente verder moet stimuleren en sterker aan elkaar moet koppelen. De focus hierbij ligt op de economische markten rond `kwaliteit van leven' en `duurzaamheid'.

Voor het opstellen van het economisch mission statement heeft Tordoir gesprekken gevoerd met twaalf instanties en bedrijven uit de gemeente.

Rapport van Tordoir