Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Augustus

* | Subsidie voor mantelzorgkoffertjes

Subsidie voor mantelzorgkoffertjes

De gemeente Smallingerland kent een subsidie van 1150,- toe aan Zorgbelang Frysln voor het uitreiken van 150 mantelzorgkoffertjes in ziekenhuis Nij Smellinghe. Het gaat hierbij om een vergoeding van de materiaalkosten.

Het mantelzorgkoffertje bevat informatie over de ondersteunende diensten en voorzieningen die in de gemeente beschikbaar zijn voor mantelzorgers. De koffertjes worden verstrekt door Zorgbelang Fryslân. In samenwerking met het ziekenhuis Nij Smellinghe voert deze organisatie dit jaar een project uit waarbij men in gesprek gaat met mantelzorgers van ernstig of chronisch zieke patiënten. Het gesprek wordt gevoerd op het moment dat de patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis. Het doel van het gesprek is om mantelzorgers te informeren over de aandoening van de patiënt en over de mogelijke gevolgen die deze aandoening voor de mantelzorgers kan hebben. Tijdens het gesprek worden mantelzorgers ook geïnformeerd over de voorzieningen waar zij terecht kunnen voor informatie en/of ondersteuning bij de uitvoering van mantelzorgtaken. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat mantelzorgers in een zo vroeg mogelijk stadium worden herkend en worden doorverwezen, wat mogelijke overbelasting van de mantelzorger kan voorkomen.

De subsidie voor de mantelzorgkoffertjes wordt verstrekt In het kader van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Informatieverstrekking is één van de speerpunten in het beleid ter ondersteuning van de mantelzorgers.