Leefbaar Rotterdam

donderdag, augustus 28, 2008

Van den Anker verlaat Rotterdamse raad

Marianne van den Anker treedt per 1 september 2008 in dienst bij het Nicis Institute. Bij dit bureau zal zij zich bezig gaan houden met onderzoek op het gebied van jeugd, gezin en gezondheid. Omdat Marianne ook wil gaan promoveren en een gezin heeft, geeft ze haar zetel in de Rotterdamse gemeenteraad op.

Drs Marianne Van den Anker werd in 2004, na een carrière bij de Politieacademie, wethouder in het Leefbaarcollege. Ze kreeg de portefeuilles Veiligheid, Volksgezondheid en Emancipatie en wist deze werelden als wethouder vaak bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld wanneer het ging om de sluiting van de Keileweg, meisjesbesnijdenis, eergerelateerd geweld, vrouwenhandel, maatschappelijke opvang, loverboys en huiselijk geweld. Het veiligheidsbeleid brak in deze periode definitief door en de stad werd ook aantoonbaar veiliger.

Sinds 2006 zit Marianne voor Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Als raadslid spande ze zich onder andere in tegen het gebruik van een van de kubuswoningen als opvang voor ex-gedetineerden en schreef ze de Leefbaar-integratienota, Stad van Goud, omdat een visie van het huidige college uitbleef. Zij heeft voor en achter de schermen ervoor gezorgd dat veel Rotterdammers de zorg kregen die ze nodig hadden, en dat ging lang niet altijd vanzelf.

Marco Pastors vindt het jammer dat Marianne vertrekt: Zij heeft zowel in de stad als in de gemeentelijke organisatie veel harten van mensen gewonnen, en terecht. Wat ons betreft, was ze gebleven. Verschillende fractieleden hebben aangeboden werk van haar over te nemen, omdat ze haar niet willen missen. Maar Marianne doet alles wat ze doet met volle energie. En die kan ze niet overal tegelijk insteken: gezin, promotie en werk gaan op dit moment voor. Omdat we nu in de oppositie zitten, vind ik dat ze een goede keuze heeft gemaakt.

Donderdag 18 september zal Van den Anker voor het laatst als raadslid te bewonderen zijn.


---
De officiële ontslagbrief van Marianne van den Anker:
---

Gemeente Rotterdam
tav Voorzitter van de Gemeenteraad
mr I.W. Opstelten
Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Rotterdam, 28 augustus 2008

Geachte Voorzitter,

Met veel passie heb ik de afgelopen tijd de belangen van veel Rotterdammers in de gemeenteraad behartigd. Die inzet kan ik op korte termijn niet meer waarmaken. Je volledig kunnen geven voor een baan, een jong gezin en de gemeenteraad, vraagt om dagen die uit meer dan 24 uur bestaan. De zaken half aanpakken is niet mijn stijl. Mijn maatschappelijke betrokkenheid en de verantwoordelijkheid die ik als mens voel om mijn kennis en vaardigheden in te zetten voor de samenleving blijven onverminderd groot. In de afweging waar deze inzet op dit moment het beste tot zijn recht komt, heb ik mijn nieuwe baan bij het Nicis laten prevaleren boven het raadslidmaatschap.

Dat er ook emoties meespelen spreekt voor zich. Leefbaar Rotterdam heeft mij in 2004 de kans geboden om wethouder te worden. Wij hebben laten zien dat een andere bestuursstijl echt verschil kan maken. Door Leefbaar Rotterdam is een nieuw tijdperk ingeluid waar we steeds meer voor worden geprezen. Leiderschap, lef, keuzes maken, afgerekend willen worden, actie ondernemen en gevoeligheden bespreekbaar maken, ook als je weet dat niet iedereen staat te juichen is geen noodzakelijk kwaad, maar een noodzakelijk goed. Deze way of living die Leefbaar Rotterdam zo kenmerkt, zit in mijn hart.

Uit het oog, maar niet uit het hart.

Per 19 september wil ik mijn ontslag indienen.

Hartelijke groet,

Marianne van den Anker

Door Ronald Buijt op 2008 08 28

Lieve Marianne,
Toen je enkele weken geleden aangaf in september te gaan stoppen kwam dat voor mij als een complete verrassing.

Ik heb altijd de hoop gehouden dat je op je besluit terug zou komen omdat je zo enorm belangrijk was voor mij en de gehele Leefbaar fractie.

Je afscheidsbrief is mij uit het hart gegrepen. Ik denk dat we nog een keer als leefbaar goed afscheid van je zullen nemen en ik ben alvast zo brutaal aan te kondigen als ik in de toekomst met klemmende vragen zit ik nog steeds jou om advies zal vragen.

Ik en alle mensen in de Gemeenteraad zullen je inzet en passie enorm missen.

Succes in je nieuwe betrekking bij het NICIS.
Page 1 of 1 pages