Trimbos-instituut

28-08-2008
Wilma Boevink bijzonder lector Herstel

Utrecht, 28 augustus 2008. Per 1 september wordt Trimbos-medewerker Wilma Boevink bijzonder lector Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) aan de Hanzehogeschool Groningen. Het lectoraat is een nieuwe impuls voor de ontwikkeling en innovatie van het kennisdomein van HEE.

Drs. Wilma Boevink is een nationaal en internationaal vermaard onderzoeker en heeft tientallen boeken, artikelen en presentaties op haar naam staan. Zij zet zich al jaren in voor het verbeteren van de positie van de patiënt in de psychiatrie. De begrippen herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid zijn daarbij bewust aan elkaar gekoppeld, omdat zo het primaat bij cliënten zelf wordt gelegd. Rehabilitatie is wat hulpverleners doen, herstellen is wat personen met beperkingen zelf doen stelt Boevink.

Boevink kan bij de invulling van het lectoraat putten uit haar ervaringen en contacten bij het HEE-bedrijf. Dit is een initiatief van het Trimbos-instituut en de stichting Rehabilitatie 92 waarbij inmiddels vijftig ervaringsdeskundigen betrokken zijn.

De komende jaren legt Boevink zich als lector onder meer toe op de ontwikkeling van een opleiding voor HEE-ers/ervaringsdeskundigen en inpassing hiervan in het voltijd curriculum van de opleidingen SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening), MWD (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening), TP (Toegepaste Psychologie) en mogelijk binnen Verpleegkunde. Verder is het de bedoeling dat landelijke en internationale partners bijdragen aan de onderzoeks- en innovatielijn HEE. Bijvoorbeeld door personele inzet, onderzoeksopdrachten en het afstemmen van curricula op bachelor- en masterniveau.

Het lectorschap HEE valt onder het lectoraat Rehabilitatie van de Academie voor Sociale studies van de Hanzehogeschool. Belangrijkste financiers van het lectoraat zijn het Trimbos-instituut en de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU). De Hanzehogeschool Groningen draagt bij door medewerkers en faciliteiten beschikbaar te stellen.

Aanleiding voor instelling van het bijzonder lectoraat is de bij deze instanties gevoelde noodzaak en verantwoordelijkheid om te zorgen dat mensen met psychische handicaps volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving.


---

___


---

Journalisten met vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kunnen contact opnemen met Ronald Jas (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11